Eveniment

Dan Prodan, Vienna Energy: De ce are România preţuri duble faţă de Polonia pe PZU, deşi producţia energetică din Polonia este în proporţie de 70% din cărbune

Dan Prodan, Vienna Energy: De ce are România preţuri...
25.10.2021, 16:30 553

1. Rezervele de cărbune ale Poloniei sunt net superioare din punct de vedere calitativ/putere calorică. Calitatea/puterea calorică a resursei în România a scăzut foarte mult. Dacă vrei, putem spune că noi trebuie să exploatăm 10 tone resursă cărbune pentru a obţine probabil 1 MWh, pe când Polonia are rezerve de o altă calitate, la ei probabil paritatea fiind mult mai mică, poate de genul 5 tone extracţie pentru a obţine 1 MWh. De aici şi costurile de producţie total diferite.

2. Apoi, Polonia ştim ca a atras foarte bine fonduri UE şi cu siguranţă şi-a optimizat costul de producţie. Dacă noi producem cu 300 lei (60 euro) cheltuieli + alţi 300 lei CO2 (60 euro), avem din start 120 euro.

3. Polonia are încă capacităţi care să răspundă nevoilor interne de energie pe când România nu mai are ce să pornească pentru a genera energie; noi suntem importatori net de energie de mai bine de 2 ani.

4. Polonia nu este conectată încă cu noi, cei din 4 M Coupling + Austria şi Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO