Eveniment

Daily Mail publica poza romancei care a dat in judecata PwC pentru discriminare rasiala

Daily Mail publica poza romancei care a dat in judecata PwC pentru discriminare

Foto: Daily Mail

13.07.2009, 00:00 188

Daily Mail a publicat poza romancei care a dat in judecata compania PricewaterhouseCoopers (PwC) pentru discriminare cerand daune record de 40 milioane lire sterline.

Mihaela Popa, o romanca in varsta de 31 de ani care a lucrat timp de doi ani in functia de consultant la firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) din Londra, a dat in judecata compania pentru discriminare si cere daune de 40 mil. lire sterline (46 mil. euro), potrivit editiei electronice a cotidianului britanic The Telegraph.

Popa, care a fost angajata PwC in perioada 2004 - 2006, sustine ca a fost victima unor atacuri rasiste la locul de munca si a fost facuta sa se simta ca o prostituata de catre colegi, pentru ca provenea din Europa de Est. Ea a mai precizat ca unii din colegii sai sustineau ca este un spion comunist si ca lucreaza sub acoperire pentru serviciile secrete romanesti.

Popa spune ca i se cerea sa indeplineasca sarcini marunte, cum ar fi activitatile de indosariere, pe cand colegilor sai, mai putin calificati, li se dadeau sarcini mai importante. Mai mult, ea pretinde ca, in timpul unei discutii la birou despre gripa aviara din Romania, un coleg de-al sau a indicat-o spunand ca „aceasta pasare romaneasca va avea o moarte lenta".

Cere daune record

In functia de contabil judiciar al companiei din Londra, Popa avea un salariu anual de 41.000 de lire sterline (47.500 de euro), insa documentele pe care le-a trimis Tribunalului din Londra arata ca ea cere de aproape 1.000 de ori mai multe daune decat castigul sau anual. Acesti bani care ar acoperi pierderile financiare si deteriorarea starii de sanatate pe care le-au cauzat cei doi ani de munca in companie. Suma solicitata de romanca este una record, fiind cea mai mare valoare pretinsa vreodata intr-un proces de discriminare.

Popa si-a dat demisia din cadrul PwC in luna noiembrie a anului 2006, dupa ce a fost in concediu medical timp de mai multe luni din cauza depresiei si a anxietatii.
Femeia a mai spus ca i s-a promis la angajare ca ar putea deveni un potential partener in companie si ca va castiga cel putin 500.000 de lire sterline (580.000 de euro) pe an, la care se vor adauga bonusuri.

„Initial, au spus ca as putea fi partener in viitor, insa niciodata nu mi-au dat oportunitati de promovare", sustine Popa. Ea a mai precizat ca modul in care era tratata in perioada in care a lucrat in PwC a devenit treptat insuportabil si nu a avut alta solutie in afara de demisie.
Popa pretinde ca discriminarea fata de romani este o tactica raspandita in cadrul companiei si ca multi angajati de origine romana nu au putut fi promovati, fiind pusi sa depuna munca necalificata.

Romanca nu este la prima incercare de a da in judecata compania. „Ne-am sustinut cu succes reclamatiile din noiembrie 2007 si apelurile inaintate tribunalului muncii in 2008. Vom fi si mai vehementi in a ne apara si de cele mai recente acuzatii", sustine un purtator de cuvant al PwC din Londra.

Reprezentantii filialei locale a PwC nu au putut fi contactati pentru a comenta informatiile pana la inchiderea editiei.
 

Cine este romanca care da in judecata PwC
Mihaela Popa (31 de ani)

  • Consultant la sucursala din Londra a PwC in perioada septembrie 2004- noiembrie 2006
  • Si-a inceput cariera in 2000, in cadrul PwC din Bucuresti
  • A fost contabila la sucursala PwC din Chicago
  • A castigat o bursa pentru un program de masterat in finante la University of Chicago, in timp ce lucra la PwC Bucuresti

Sursa: The Telegraph

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO