Eveniment

Dacă nu primeşte oferte bune, statul vrea să rămână tot cu 51% din reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Dacă nu primeşte oferte bune, statul vrea să rămână tot cu 51% din reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă
26.08.2010, 23:40 15

Statul spune că fără a primi o ofertă avantajoasă din parteainvestitorilor implicaţi în proiectul reactoarelor 3 şi 4 alecentralei nucleare de la Cernavodă nu va ceda pachetul de controlde 51%, dar cu toate acestea nu exclude varianta reducerii acesteiparticipaţii.
"Majoritatea membrilor Cabinetului au fost de părere că Guvernul nuva trebui să accepte reducerea participaţiei de 51% decât în cazulîn care ceilalţi parteneri se vor prezenta cu o ofertă deosebită,avantajoasă pentru partea română. În acest din urmă caz, nu esteexclusă reducerea participaţiei statului la cele două reactoare",au declarat surse guvernamentale citate de Mediafax.
Declaraţiile vin în contextul în care de la începutul acestui anreprezentanţi ai Ministerului Economiei au declarat în repetaterânduri că este posibil ca statul să-şi reducă participaţia pe careo are în acest proiect mai ales din cauza lipsei fondurilornecesare pentru a susţine o astfel de investiţie.
Proiectul reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă esteevaluat la 4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că dacă statul nuva primi "ofertele deosebite" din partea celorlalţi investitoriimplicaţi, va trebui să contribuie cu circa 2 miliarde de euro.Conform calendarului iniţial, construcţiile la cele două reactoarenoi de la Cernavodă ar fi trebuit să înceapă în toamna acestui an,dar în contextul în care nici măcar nu se ştie ce participaţie vaavea la final fiecare companie interesată de acest proiect,întârzierile ar putea fi de peste un an.
Aceasta este a doua oară când statul român îşi reconsiderăparticipaţia la grupurile 3 şi 4. Iniţial, statul deţinea prinNuclearelectrica 20% din acţiunile companiei de proiect pentru caulterior pachetul să ajungă la 51%. Tot atunci, valoareaproiectului s-a dublat fără prea multe explicaţii de la 2 mld. eurola 4 mld. euro.
În afară de statul român, din acest proiect mai fac parte CEZ(Cehia), RWE Power (Germania), GDF SUEZ (grup franco-belgian), Enel(Italia), Iberdrola (Spania) şi ArcelorMittal România. În actualaschemă, primii patru investitori deţin câte 9,15% fiecare dinacţiunile companiei de proiect, în timp ce ultimii doi controleazăfiecare câte 6,2%.
În prezent, în România funcţionează doar două reactoare nuclearedin cele cinci câte au fost proiectate iniţial la centrala de laCernavodă. Anul trecut, 21% din energia produsă pe plan local avenit de la cele două reactoare funcţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO