Eveniment

Dacă ajungeţi la medic în 2013, veţi primi o reţetă electronică dar şi cardul de sănătate

Dacă ajungeţi la medic în 2013, veţi primi o reţetă...

Autor: Ioana David

02.01.2013, 12:18 998

Începutul anului 2013 aduce câteva schimbări în sistemul de sănătate, cele mai importante fiind obligaţia medicilor de a prescrie electronic şi implementarea sistemului informatic al cardului de asigurări de sănătate.

Trecerea la prescrierea electronică s-a făcut treptat în cursul anului 2012, din vară medicii putând să opteze pentru noua modalitatea (care se folosea în paralel cu cea veche). De la 1 ianuarie însă, medicii sunt obligaţi să precrie numai în format electronic.

“Medicaţia înscrisă pe formularele de prescripţie medicală cu regim special pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală (formularele autocopiante) se va elibera numai dacă acestea au data prescrierii până în 31 decembrie 2012, inclusiv.  Orice înscris de acest tip, cu o dată ulterioară, nu va fi validat la plată pentru farmacii. Conform legislaţiei în vigoare toţi furnizorii de servicii medicale trebuie să se alinieze cerinţelor tehnice pentru implementarea prescrierii electronice până la data de 31 decembrie 2012”, arată datele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Anterior, instituţia anunţase că tot din ianuarie este obligatoriu şi Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) ce reprezenta documentul de identificare (“buletinul”) al fiecărui pacient în sistemul de sănătate.

Fiecare persoană de peste 18 ani va primi acest card ce va fi distribuit în prima parte a anului viitor de către medicii de familie. Documentele vor fi trimise la medici de către Casa de Asigurări de Sănătate, iar costurile sunt suportate de Ministerul Sănătăţii. Cu toate acestea, documentul va fi folosit din 2014. Un program-pilot a fost testat la Arad.

Prescrierea electronică înseamnă că medicii de familie completează reţetele pe calculator, alegând dintr-o listă predefinită medicamentele şi dozajul corespunzător, apoi tipăresc reţeta pe care o înmânează pacientului. Cu aceasta pacientul merge la farmacie, unde i se scanează codul de bare de pe document şi i se eliberează medicamentul.

Peste 5,5 milioane de reţete au fost prescrise electronic din 1 iulie până în 14 decembrie, arată datele CNAS citate de Mediafax.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO