Eveniment

CWP: Avem in dezvoltare proiecte de 1.000 de MW

01.10.2008, 19:25 30

Fondul de investitii polonez Continental Wind Partners (CWP), care a finalizat recent vanzarea catre CEZ Romania a proiectului de 600 MW dezvoltat in Dobrogea si considerat a fi cel mai mare la nivel european, spune ca are in dezvoltare proiecte de 1.000 MW tot pe segmentul eolian.

"In prezent ne ocupam de dezvoltarea a 1000 MW de proiecte eoliene localizate in toata tara, dar credem ca pana la final doar 25-30% din acest nivel va putea fi realizat. Sunt foarte multi factori de care trebuie sa tinem cont pornind de la normele de mediu pana la problemele legate de caracterul foarte fragmentat al proprietatii", a declarat Adam de Sola Pool, directorul general executiv al CWP.
Potrivit reprezentantului CWP, numai costurile legate de realizarea studiilor de fezabilitate pentru un proiect eolian se situeaza intre 15.000 si 50.000 euro/ MW.
Pentru instalarea unui MW de capacitate pe eolian investitia finala se ridica la 1,3-1,5 mil. euro.
"Ne-ar placea sa pastram toate aceste proiecte in portofoliul nostru, dar deocamdata legislatia nu ne faciliteaza acest lucru, de aceea am decis vanzarea proiectului de 600 MW catre CEZ Romania", a mai spus oficialul CWP. In cazul in care compania va pastra in portofoliul propriu viitoarele proiecte dezvoltate pe segmentul eolian, este posibila o listare la Bursa a companiei care le va administra. Un alt factor de care depinde aceasta posibila listare este crearea unui mediu legislativ favorabil recuperarii investitiilor pe segmentul energiilor regenerabile.
Proiectul de 600 MW vandut de CWP catre CEZ Romania este localizat in zona Dobrogei, valoarea totala a investitiei fiind de 1,1 mld. euro.
Potrivit reprezentantilor locali ai grupului energetic ceh CEZ, primele turbine eoliene vor intra in functiune anul viitor, urmand ca intreg proiectul sa fie finalizat in 2010.
Continental Wind Partners este cel mai mare dezvoltator de proiecte eoliene din Romania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO