Eveniment

Cutremur în guvern: ministrul apărării i-a înaintat lui Tudose demisia, pentru că nu se mai poate plăti la timp norma de hrană a angajaţilor din MApN

Adrian Ţuţuianu a rezistat doar trei luni în postul de ministru al apărării. Mediafax Foto

Adrian Ţuţuianu a rezistat doar trei luni în postul de ministru al apărării. Mediafax Foto

Autor: Ştefan Stan

06.09.2017, 00:04 364

Ministrul apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu şi-a dat ieri demisia din funcţie, în urma unei discuţii pe care a avut-o cu premierul Mihai Tudose şi cu ministrul de finanţe Ionuţ Mişa.

Decizia ministrului apărării ar fi fost luată în urma anunţului că angajaţii nu vor lua veniturile în întregime pe 15 sep­tembrie, aşa cum se întâmpla până acum, urmând ca aceştia să primească banii pentru norma de hrană şi chirii după 25 septembrie.

Premierul Mihai Tudose i-a chemat marţi de urgenţă pe miniştrii apărării şi finanţelor, Adrian Ţuţuianu şi Ionuţ Mişa, pentru a le cere explicaţii legate de comunicatul MApN referitor la pla­ta salariilor pentru militari.

Imediat după discuţia cu premierul, Adrian Ţuţuianu şi-a înaintat demisia, pe care Mihai Tudose a şi acceptat-o. El a precizat că motivul este lipsa de co­mu­nicare în ceea ce priveşte drep­tu­rile salariale pe care trebuia să le pri­meas­că angajaţii MApN pe 15 sep­tem­brie.

El a spus că întârzierea anunţată a fost „doar o chestiune tehnică, de trans­fer dintr-o parte în alta a bugetului MapN“, existând însă banii necesari pen­­tru drepturile salariale ale sala­ria­ţilor ministerului, conform prevederilor le­­gale.

„Există bani, pentru că execuţia bugetară este 72,71%. Ministerul de Fi­nan­­ţe a colectat toate propunerile de rec­­ti­ficare şi avem răspunsuri pozitive la toate solicitările noastre. Nu există nici­un fel de întârziere. Pe 15 sep­tem­brie se plătesc drepturile salariale afe­rente lunii august. În aceeaşi lună se plă­tesc drepturile la hrană şi alte drep­turi care există potrivit legii“, a spus Ţuţuianu. Ministerul Finanţelor infir­mă faptul că există dificultăţi în ceea ce priveşte pla­ta drepturilor salariale ale anga­ja­ţilor din cadrul Ministerului Apărării Naţio­nale, însă în anunţ se face diferenţa între momentul în care va fi plătit sala­riul şi momentul în care vor fi plătite celelalte sume şi diurne pe care ar trebui să le primească angajaţii MApN. 

„MApN a dispus către toţi ordo­nato­rii de credite plătitori de drep­turi sala­riale următoarele: efectuarea, în data de 15 septembrie, a plăţii sumelor afe­rente soldelor/salariilor nete (...), efec­­tuarea, în jurul datei de 25 septem­brie, după rectificarea bugetară, a plăţii sumelor reprezentând celelalte drepturi afe­rente cheltuielilor de personal (chi­rii, normă de hrană etc.)“ a transmis MapN.

Primul-ministru Mihai Tudose l-a desemnat pe vicepremierul Marcel Ciolacu în postul de ministru interimar al apărării, până când va fi găsit un înlocuitor pentru Adrian Ţuţuianu, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO