Eveniment

Cutremur de 5,5 grade în România. Seismul a fost resimţit la Bucureşti

Autor: Claudiu Ilioiu

06.10.2013, 04:50 8741

Un seism cu magnitudine de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminică, la ora 4.37, în Vrancea. Conform Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), cutremurul a avut loc în Vrancea, la o adâncime de 130 de kilometri. Seisum a fost resimţit destul de puternic şi în Bucureşti.

Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de până în 4 grade, scrie Mediafax

Cutremurul s-a produs la 40 de kilometri de Covasna, la 46 de kilometri de Focşani, la 47 de kilometri de Râmnicu Sărat, la 52 de kilometri de Târgu Secuiesc şi la 55 de kilometri de Mărăşeşti.

Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).

Din 23 septembrie, în Galaţi s-au produs 78 de cutremure dintre care 22 cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie.

Directorul general INFP, Constantin Ionescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu este prima dată când se înregistrează multe cutremure într-un interval scurt în zona Galaţi şi că acestea nu pot fi, deocamdată, corelate cu alte activităţi.

El a arătat că zona respectivă se află pe o falie, denumită Sfântul Gheorghe, unde se produc cutremure în mod pregnant.

Seismele din zona Galaţi, un fenomen natural, sunt monitorizate cu toţi specialiştii aflaţi la dispoziţie, iar Prefectura şi Inspectoratul Situaţiilor de Urgenţă sunt pregătite "pentru orice fel de situaţie", a declarat, joi, premierul Victor Ponta, adugând însă că specaliştii nu s-au mai confruntat cu aşa ceva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO