Eveniment

Curtea de Conturi: Statul a plătit nejustificat 80 de milioane de euro firmelor de avocatură

25.10.2010, 23:52 58

Curtea de Conturi solicită Senatului, printr-o adresă transmisăacestei Camere, să elaboreze o lege prin care să restrângăsituaţiile în care autorităţile locale şi centrale pot să angajezeservicii prestate de cabinete de avocatură private.

Chestorul Senatului Ioan Chelaru (PSD) a declarat că membriiBiroului Permanent au luat, luni, în discuţie, un Raport al Curţiide Conturi privind situaţia cheltuielilor efectuate cu angajareaunor servicii de asistenţă juridică şi reprezentare de cătreinstituţii ale autorităţilor publice locale şi centrale.

Conducerea Senatului a decis, potrivit lui Ioan Chelaru, sătransmită raportul Comisiei de buget-finanţe, pentru a elabora unpunct de vedere.

Potrivit Raportului Curţii de Conturi, peste 400 de instituţiicontrolate au angajat, în perioada 2008-2010, cheltuieli de 317,8milioane de lei (80 mil. euro) cu astfel de servicii.

În raport se mai arată că toate aceste instituţii aveaustructuri juridice proprii, a căror funcţionare a costat, în total,în aceeaşi perioadă, 274,6 milioane de lei.

Curtea de Conturi menţionează în raport, printre instituţiilecare au efectuat cele mai mari cheltuieli cu societăţile şirespectiv cabinetele de avocatură, Ministerul Finanţelor Publice şiCompania Naţională de Drumuri Naţionale din România.

"Urmare a verificărilor efectuate în perioada 2008-2009 la uneleinstituţii publice, în actele de control încheiate s-au constatatca nejustificată, neeconomicoasă şi ineficientă plata unorcheltuieli foarte mari cu servicii de consultanţă, respectiv dereprezentare juridică, în condiţiile în care obiectul contractelorîncheiate şi prestaţiile efectuate constituiau atribuţii deserviciu ale angajaţilor din compartimentele juridice", se maiarată în documentul citat.

Potrivit raportului, printre instituţiile unde controloriifinanciari au constatat astfel de situaţii se numără AdministraţiaLacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, Administraţia Străzilor,Opera Naţională Română.

"Din datele cuprinse în prezentul raport, rezultă că ne aflăm înprezenţa unei cheltuieli vădit ineficientă a banului public, careimpune, pe viitor, măsuri de eliminare, înlăturare", apreciazăpreşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, semnatarulraportului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO