Eveniment

Curiosul caz al judeţului Bihor: de ce sunt salariile din Oradea mai mici ca în Botoşani dacă investiţiile străine sunt de 12 ori mai mari? Investiţiile străine nu aduc întotdeauna salarii mari. Dovada o face judeţul Bihor, unul dintre campionii în atragerea de investiţii străine, dar unde salariul mediu net este de 2.850 de lei net

Curiosul caz al judeţului Bihor: de ce sunt salariile...

Autor: Adelina Mihai

11.06.2021, 10:00 30817

Media salarială din Bihor este mai mică decât în Botoşani, judeţ care a atras de 12 ori mai puţine investiţii străine decât Bihorul.

„Sunt aproximativ 170 de mii de locuri de muncă în judeţul Bihor, dintre care în jur de 110 mii sunt în Oradea şi în zona metropolitană a municipiului Oradea. Fără municipiul Oradea, structura economică e de aşa natură încât nu generează un nivel de salarii corespunzător, iar atunci când se face media, ne duce într-o zonă în care nivelul salariului mediu nu e cel pe care ni l-am dori“, a spus Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Totuşi, două treimi din totalul angajaţilor din judeţul Bihor lucrează în zona metropolitană a Oradei, ceea ce înseamnă că şi în Oradea angajatorii oferă salarii mici.

„Investiţiile din Bihor sunt în principal în zona de producţie. Aceste investiţii încă nu au ajuns la maturitate şi foarte multe dintre posturile disponibile sunt în zona de muncitori în fabrică. Deşi municipiul Oradea se dezvoltă, încă angajaţii din zonele rurale (mai ales muncitorii) se angajează cu salarii mici în producţie. Un alt motiv poate fi acela că, din cauză că au fost reduse posturi în sistemul bugetar, a scăzut şi nivelul salarial mediu“, a explicat Cristian Huzău, country manager al firmei de recrutare Gi Group, care are peste 2.000 de salariaţi în regim temporar, inclusiv în Bihor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO