Eveniment

Cum vrea premierul desemnat Nicolae Ciucă să rezolve problema facturilor gigant şi criza energetică

Cum vrea premierul desemnat Nicolae Ciucă să rezolve...

Autor: Dorin Oancea

30.10.2021, 15:48 270

Guvernul PNL îşi propune transformarea actualei crize energetice într-o oportunitate de acceleare a investiţiilor în domeniul energetic, prin măsuri pe termen scurt, dar şi mediu şi lung, printre care schimbarea paradigmei consumului gospodăriilor sau construcţia de noi unităţi de producţie. 

Pe termen scurt, programul de guvernare depus sâmbătă de premierul desemnat Nicolae Ciucă la Parlament prevede identificarea şi implementarea de noi măsuri complementare celor deja existente, precum plafonarea, compensarea şi amânarea la plată, astfel încât românii să nu plătească pentru energie un preţ mai mare decât cel practicat în decembrie 2020, pentru a reduce riscul de săracie energetică în rândul populaţiei - buget estimat 1,5 mld lei, precum şi implementarea de soluţii pentru sprijinirea mediului economic în contextul crizei energetice de la nivel mondial – buget estimat 1,5 mld lei.

Pe termen mediu şi lung, programul prevede promovarea de investiţii în domeniul energetic, în special în domeniul energiilor curate, vizând finalizarea reactoarelor 3 şi 4 Cernavodă, retehnologizarea unităţii 1 şi introducerea unor tehnologii nucleare avansate în contextul parteneriatului interguvernamental România – Statele Unite ale Americii, care să includă dezvoltarea de noi capacităţi nuclearo-energetice, ce implică reactoare modulare mici, cu tehnologie de tip SMR, precum şi implementarea reformelor şi obiectivelor din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României prin susţinerea producţiei de energie.

Alte măsuri sunt implementarea de noi scheme de ajutor pentru creşterea eficienţei energetice şi încurajarea apariţiei prosumatorilor, demararea proiectului strategic de exploatare a gazelor din Marea Neagră pentru creşterea securităţii energetice, reducerea dependenţei de gaze de import şi asigurarea tranziţiei către energie curată, creşterea capacităţilor de înmagazinare în depozitele Romgaz şi transformarea acestora în depozite multiciclu, în vederea asigurării funcţionării centralelor pe hidrocarburi, inclusiv în condiţii meteorologice severe, precum şi finanţarea extinderii reţelelor de distribuţie a gazelor naturale prin programul Anghel Saligny.

Lista miniştrilor şi programul de guvernare au fost depuse sâmbătă la Parlament. Premierul desemnat Nicolae Ciucă crede că Guvernul propus va întruni numărul necesar de voturi. „Am depus la Camera Deputaţilor şi la Senat programul de guvernare şi lista Cabinetului. Doresc să menţionez că programul de guvernare este centrat pe ceea ce înseamnă măsurile de primă urgenţă ce trebuie luate pentru a rezolva criza pandemică. De asemenea, o altă prioritate este cea legată de creşterea preţurilor la energie, gaze naturale, la alimente, iar cea de-a treia este foarte bine articulată la PNRR, care a fost aprobat de curând”, a declarat Nicolae Ciucă. Acesta spune că programul de guvernare nu este nou, ci asigură continuitatea programului existent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO