Eveniment

Cum vede presa straina industria locala de piese auto

22.09.2006, 20:02 45

Viitoarea integrare a Romaniei in UE deschide calea pentru relansarea industriei auto din tara prin venirea a tot mai multor producatori auto.
Cristian Alex Dodu sta in preajma masinilor care fabrica in fiecare zi sute de metri de material pentru airbaguri si arata catre spatiul liber din incinta fabricii. "Inca este destul spatiu pentru a aduce noi masini", spune el. "Pana la sfarsitul anului, spatiul acesta va fi plin", scrie International Herald Tribune.
Acum cativa ani, locul pe care este situata fabrica era un teren viran de la marginea orasului Sibiu. Acum este sediul unei mici fabrici de piese auto a companiei japoneze Takata, Dodu fiind director al sucursalei din Romania. Tara noastra incearca sa atraga tot mai multe companii cum este Takata, acestea urmand sa aduca tehnologie, sa creeze locurile de munca si sa plateasca salariile, cele trei lucruri de care au nevoie fostele tari din blocul sovietic pentru a adera la UE anul viitor.
Comisia Europeana, organismul executiv al UE, va decide saptamana viitoare daca Romania este pregatita sa devina parte integranta a Uniunii Europene la inceputul anului 2007 sau daca mai este nevoie de inca un an pentru ca tara noastra sa indeplineasca toate conditiile aderarii.
Romania si Bulgaria nu au primit unda verde pentru a adera in primul val din 2004 din cauza ritmului prea lent in care s-au desfasurat reformele.
De atunci, transformarile din Romania au luat avant, estimarile fiind ca pana la sfarsitul acestui an investitiile straine din tara sa urce cu 44%, atingand suma record de 7,5 mld. euro (9,5 mld. dolari). Banca Mondiala a descris Romania ca fiind una dintre tarile cu cel mai rapid ritm al reformelor din lume.
In orice caz, viitoarea aderare la UE, taxele mici percepute in tara si costurile mici de pe piata muncii fac din Romania o locatie atractiva pentru producatorii de piese de masini care aprovizioneaza fabricile de masini de la nivel mondial si care vizeaza acum piata est-europeana. Regiunea a devenit un punct forte pentru productia auto a ultimilor ani, dupa ce companii mari de pe piata auto au redirectionat liniile de productie spre fostele state componente ale blocului sovietic, fiind incurajate de salariile mici practicate in zona si de posibilitatile unei dezvoltari rapide a afacerii.
In ciuda supraproductiei la nivel mondial, producatorii auto maresc productia de masini, acest lucru favorizand producatorii de piese auto sa-si dezvolte afacerea.
Salariul mediu brut pe economie este de aproximativ 400 de dolari (315 euro) pe luna in Romania, cu mult mai mic decat media lunara din Republica Ceha, unde salariul este de 890 de dolari (700 de euro) pe luna, sau in Slovacia, unde un salariat primeste 620 de dolari (490 de euro) pe luna, ambele tari devenind centre importante pentru industria auto.
"Credem ca furnizorii vor veni sa construiasca fabrici pentru ca productia de piese auto nu este atat de dezvoltata in Romania precum in Slovacia, Republica Ceha sau Polonia", a declarat Carol Thomas, analist in cadrul JD Power Automotive Forecasting.
Din 2002 totalul vanzarilor de piese auto s-a dublat in Romania, ajungand la 1,1 mld. euro in 2004. Vanzarile din industria auto a Romaniei reprezinta aproximativ 8% din valoarea exporturilor.
Anul trecut, Romania s-a situat pe locul sase in randul celor mai mari producatori de masini din Europa Centrala si de Est, cu o productie de peste 150.000 automobile. Rusia, cel mai mare producator al regiunii, a asamblat mai mult de un milion de vehicule.
Productia auto din Romania este dominata de fabrica Dacia, detinuta de Renault, unde se produc in medie 170.000 de autoturisme din brandul Logan. Totusi, suprematia Renault ar putea fi zdruncinata dupa ce rivalii fabricantului francez vor prelua de la stat un producator de masini mai mic, Daewoo Automobile Romania.
"Un nou investitor strategic ar putea duce la o expansiune a industriei auto din Romania, care ar putea fi vazuta ca un motor al intregii economii", a declarat ministrul economiei si comertului, Codrut Seres.
Aproximativ 700.000 de airbaguri pe luna parasesc fabrica din Sibiu, deschisa cu un an in urma, pentru a ajunge pe liniile de asanblare din Republica Ceha, Polonia sau Germania.
BMW, Volkswagen, Mercedes, Ford, Opel sau Toyota sunt cativa dintre producatorii auto care folosesc airbagurile Takata. Pe piata mondiala, Takata rivalizeaza cu Autoliv, din Suedia, si cu TRW din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO