Eveniment

Cum văd analiştii anul 2021: Economia va creşte, dar nu va ajunge la nivelul din 2019, şi nu toate sectoarele vor simţi creşterea. Dar totul depinde de vaccinare şi gestionarea deficitului bugetar

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România.

Autor: Răzvan Botea

05.01.2021, 00:08 1176

♦ Punctul foarte al economiei sunt banii europeni, dacă guvernul va reuşi să îi atragă ♦ Slăbiciunea cea mai mare sunt finanţele publice – un deficit bugetar scăpat de sub control va fi nefinanţabil.

Economia României va creşte în 2021, chiar dacă nu va ajunge la nivelul din 2019, însă nu toate sectoarele vor resimţi creşterea, în condiţiile în care domenii precum HoReCa sau turismul vor fi în continuare grav afectate, sunt de părere analiş­tii economici consultaţi de ZF.

Evoluţia pandemiei, campania de vaccinare, dar şi gestionarea deficitului bugetar de către guvern rămân principalele semne de întrebare pentru economia României în 2021.

„În continuare aş spune că evoluţia econo­mi­că este puternic condiţionată de evoluţia pandemiei, deşi avem această rază de speranţă creată de vaccin, perspectivele s-au îmbună­tăţit. Ne aşteptăm la o revenire, progno­za noastră este de plus 4,2%. Sunt semne de întrebare legate de evoluţia situaţiei sanitare, dar cred că avem motive să fim mai optimişti pentru 2021“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România.

Aurelian Dochia, analist economic, este de părere de asemenea că economia va creşte, însă anumite sectoare vor rămâne puternic lovite de criză şi în 2021. El mai menţionează că prognozele sunt fluide, din cauza situaţiei care a rămas încă incertă.
„Revenirea va fi diferenţiată şi unele sectoare tind să se descurce bine şi chiar peste aşteptări. Sunt foarte solicitate sectoare precum transportul, logistica, IT, comunicaţi­ile, pentru că s-au schimbat modul de viaţă, modul de consum, modelul de producţie şi cererea. Pe de altă parte, unele sectoare vor continua să sufere: HoReCa, turism“, a spus Dochia.

România porneşte în 2021 cu un deficit bugetar de 7% din PIB, după ce în 2020 a sărit de 9% din PIB. Problema deficitului este structura sa: cheltuielile rigide – salariile şi pensiile - care înghit toate veniturile statului din taxe şi impozite.

„Mingea este în terenul politici fiscal bugetare. Dacă nu vom avea consolidare fiscală vor fi consecinţe serioase la nivel de rating, curs de schimb, inflaţie (...) în condiţiile în care creşterea economică revine, majoritatea ţărilor europene vor avea o ajustare puternică a deficitului în mod automat. La noi nu e cazul, deficitele sunt foarte mari din motive structurale“, mai spune Ionuţ Dumitru, care este de părere că menţinerea deficitului bugetar la peste 8-9% din PIB va atrage atenţia pieţelor financiare şi a agenţiilor de rating, iar România ar putea ajunge la categoria nerecomandată investiţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO