Eveniment

Cum va arăta bugetul în 2012? Fără reducerea TVA relansarea economică nu va veni, afirmă Dan Şucu de la Mobexpert

Cum va arăta bugetul în 2012? Fără reducerea TVA relansarea economică nu va veni, afirmă Dan Şucu de la Mobexpert

Autor: Iulian Anghel

27.09.2011, 00:07 511

Primele discuţii despre proiectul de buget pentru 2012 aduc şi primele scenarii. În condiţiile în care rata de creştere va fi mai mică decât cea anticipată în urmă cu două luni, problema principală este cea a menţinerii unui deficit redus, aproape de zero dacă este posibil, dar această constrângere care derivă din condiţiile din ce în ce mai aspre pe pieţele internaţionale este dublată de o altă sfidare: cum procedezi pentru a stimula creşterea economică atâta vreme cât vehiculul care te-a scos din recesiune - exportul - este pus în pericol de situaţia din vestul Europei, iar agricultura care a contribuit în 2010 la creşterea economică va fi afectată?

Senatorul Ovidiu Marian (PDL) şeful Comisiei de buget - finanţe din Senat, susţine că reluarea consumului care ar trebui să fie motorul creşterii economice poate fi stimulată de reducerea TVA. Concomitent, toate pensiile trebuie impozitate, susţine el, pentru a completa veniturile bugetului.

"Ca să avem în continuare creştere economică eu aş reveni la ideea impozitării pensiilor şi la reducerea TVA. Atunci când am acceptat majorarea TVA nu am avut altă soluţie. Aş reveni asupra acestui lucru, aş găsi o formulă prin care să facem această impozitare pentru că altfel nu putem să dăm drumul la motorul consumului, pe care l-am omorât cu creşterea TVA", a declarat pentru gandul.info senatorul PDL, care conduce Comisia de buget - cea care face raportul legii bugetului.

Dan Şucu, proprietarul Mobexpert şi preşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, susţine, la rândul său, că nu este timpul pierdut pentru reducerea TVA, dimpotrivă, fiecare zi, fiecare oră în care nu se face acest lucru în­seamnă împingerea unor societăţi comerciale dinspre zona albă spre cea gri sau neagră a economiei. O reducere a TVA se va vedea imediat în preţuri, susţine el, ceea ce va încuraja consumul pentru că oamenii sunt realmente epuizaţi de veştile rele cu care sunt bombardaţi zilnic de doi ani, iar un stimul pozitiv nu ar avea cum să nu-i atingă.

În vara trecută, Guvernul a majorat TVA de la 19% la 24% după ce Curtea Constituţională a respins tăierea pensiilor cu 15%, ca măsură temporară pentru echilibrarea bugetului ale cărui venituri erau grav lovite de scăderea economică.

Acum toată lumea susţine în cor: a fost o greşeală majoră - "cea mai mare greşeală a Guvernului", sunt vorbele preşedintelui Traian Băsescu, care susţine însă că paharul spart nu mai poate fi lipit. Prin revenirea la situaţia de dinainte, altminteri nu ai cum să stimulezi consumul care trebuie să redevină motorul creşterii economice, spune Ovidiu Marian.

Economia României a fost scoasă din recesiune de exporturi, dar ponderea exporturilor în PIB se învârte în jurul valorii de 30%, ceea ce face destul de problematic acest motor de creştere, mai ales că temerile privind recăderea în recesiune a Vestului (ţinta majorităţii exporturilor româneşti) se accentuează. De asemenea, creşterea înregistrată în 2010 îşi pune mari speranţe în agricultură, anul fiind foarte bun, cel puţin până în vară, dar seceta deja anticipată ar putea să pună probleme anul viitor, ceea ce s-ar traduce printr-o scădere economică, odată cu creşterea negativă a agriculturii.

Ca principiu, economiştii spun că scăderea TVA ar stimula consumul şi, implicit, ar contribui la reluarea creşterii economice. Dar TVA reprezintă găina cu ouă de aur a bugetului, este resursa cea mai de preţ în alcătuirea veniturilor - 25,7 mld. lei (6 mld. euro) doar în primele luni ale anului.

Majorarea TVA a adus în primele şapte luni ale anului încasări suplimentare la buget de 6,1 mld. lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut. TVA majorat în iulie 2010 a adus venituri suplimentare până la finele anului de

5 mld. lei, comparativ cu 2009. Preţul a fost însă scump: cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a scăzut în 2010 cu 5,5% ca urmare a reducerii consumului, după căderea de 10,4% din 2009.

Tot ca efect al majorării TVA, economia a fost împinsă pe panta scăderii în T3 2010, când - după o creştere insignifiantă, e drept, în T2 2010, de 0,3% din PIB (trimestru la trimestru anterior) - s-a înregistrat o scădere de 0,7% din PIB, având ca rezultat o cădere anuală de 1,2% din PIB după prăbuşirea cu peste 7% în 2009.

O reducere a TVA ar putea însemna, proporţional, şi o reducere a veniturilor statului, iar întrebarea este cât de dispus este statul să facă acest lucru?

Deşi cere reducerea TVA, Dan Şucu se îndoieşte că va fi pusă în practică, pentru că, spune el, decidenţii politici au interes ca economia gri să nu se reducă pentru că de acolo le vin "dividendele".

În privinţa scăderii veniturilor statului, el se întreabă retoric: "De când statul trebuie să fie cel mai mare investitor?"

"Orice investiţie pe care o realizează statul nu are, practic, legătură cu realitatea. Nu aduce nimic pe orizontală, nu stimulează alte activităţi. Faci un stadion de 250 mil. euro. Dar faceţi dumneavoastră şi socoteala pentru a vedea în câţi ani se va amortiza investiţia. Dacă astea sunt investiţiile statului, atunci mai bine să nu aud de ele."

Radu Timiş, proprietarul Cris-Tim - lider al pieţei de mezeluri din România, susţine, la rândul său, că o scădere a TVA se va vedea rapid şi în consum, dar şi în veniturile statului şi argumentează: "În consum se va vedea pentru că TVA se aplică pe întreaga verigă a lanţului şi, în final, preţul ajunge foarte sus, ceea ce înseamnă un consum redus. Apoi gândiţi-vă că, de câteva luni, preţul cărnii în Europa creşte în fiecare lună cu 5% (ca urmare a cererii masive din China care are probleme cu pesta porcină) şi va exploda spre finele anului. Pentru veniturile statului, o scădere cu 10% a TVA la carne s-ar vedea în dublarea veniturilor din TVA pentru că acum taxa este de 24%, dar ea nu ajunge toată la stat, inclusiv furnizorii pentru marile lanţuri de magazine folosesc portiţe pentru a nu plăti TVA."

Unii economişti susţin însă că reducerea TVA nu se va vedea în preţuri, pentru că comercianţii vor profita de situaţie pentru a-şi rotunji veniturile.

Dan Şucu susţine însă că asocaţia pe care o conduce s-a angajat că în şase luni de la scăderea TVA, cu orice procent, aceasta se va vedea în preţuri. "Toţi furnizorii noştri vor scădea preţurile proporţional cu procentul de scădere a TVA, care se va regăsi în buzunarele oamenilor. S-a spus, nejustificat şi nefiresc, şi am fost uimit să aud un asemenea lucru chiar de la BNR, că preţurile nu vor scădea. Ele vor scădea proporţional cu scăderea TVA."

Economistul Laurian Lungu de la Macroanalitica susţine însă că scăderea TVA poate fi luată în calcul doar dacă este adoptată cu un întreg pachet de măsuri şi nu ca politică separată.

"Este simplist să legi scăderea TVA de creşterea consumului. Mă tem că, în acest moment, nu stă în picioare, pentru că Guvernul trebuie să aibă o abordare unitară, altminteri măsura are iz electoral. Ea poate fi valabilă, dacă se aplică în conjunctură cu alte măsuri complementare care să echilibreze bugetul, mai ales că problema majoră este cea a deficitului bugetar. Orice măsură de acest fel comportă pierderi de venituri care trebuie suplimentate din altă parte."

Cât despre impozitarea pensiilor ca sursă suplimentară la buget, Lungu spune că ea trebuie luată oricum pentru că sistemul de pensii este nesustenabil, drept urmare scăderea fondului total de pensii cu chiar 28% trebuie să se producă pentru echilibrarea bugetului de pensii şi nu pentru completarea veniturilor mai reduse produse de scăderea TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO