Eveniment

Cum solicit finanţare garantată de stat: Modalitatea prin care obţin firmele documentul de la Guvern

Cum solicit finanţare garantată de stat: Modalitatea...

Autor: Mihai Gongoroi

18.03.2020, 13:56 821

Solicitarea eliberării certificatelor de situaţie de urgenţă (CSU), prin care firmele atestă că au suferit pierderi de natură economică datorate epidemiei de coronavirus în România, se vor elibera exclusiv online prin intermediul platformei "prevenire.gov.ro", potrivit proiectului de HG. 

Potrivit proiectului, operatorii care pot solicita sprijin guvernamental sunt doar cei din sectoarele transport, turism, horeca, organizări de evenimente, publicitate, învăţământ primar şi activităţi adiacente, industria confecţiilor, încălţămintei şi pielăriei, precum şi zona de servicii destinate populaţiei.

Solicitantul de sprijin guvernamental va completa informaţii referitoare la datele de identificare ale firmei, date de contact şi motivul solicitării CSU. Totodată, compania va trebui să justifice nevoia acestuia şi să prezinte date referitoare la situaţiile financiare. În situaţia în care nu se observă o scădere a cifrei de afaceri de minimum 40%, dar operatorul este în dificultate prin prisma apariţiei situaţiei de urgenţă, compania va trebui să furnizeze documente justificative suplimentare pentru a dovedi necesitatea sprijinului.

Pe platformă se va urca în esenţă o balanţă contabilă certificată pe luna în care s-a observat o scădere a încasărilor cu un procent de minim 40% faţă de perioada similară a anului precedent.

Totodată, fiecare solicitare va trebui analizată de Comisiile de Analiză a cererilor ce se vor constitui la nivelul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Verificarea va fi formală, arată hotărârea de guvern, adică se va analiza doar existenţa documentelor încărcate de solicitant. Procedura vizează că Comisiile vor genera Certificatul şi îl vor transmite via email prin intermediul aplicaţiei într-un termen de maximum 5 (cinci) zile lucrătoare.

Proiectul de hotărâre prevede că acordarea CSU se realizează doar pe durata instituirii stării de urgenţă. Certificatul este valabil însă pe toata durata anului acordării.

Prin intermediu Certificatului de situaţie de urgenţă, firmele vor putea beneficia de facilităţi de natură fiscală, respectiv de garanţii de stat pentru acordarea de credite garantate, în proporţie de 80%, de către bănci în limita a 10 milioane de lei per beneficiar pentru capital de investiţii sau capital de lucru.

Documentul prevede că Ministerul Economiei trebuie să asigure funcţionarea platformei în speţă în termen de 5 (cinci) zile de la adoptarea şi publicarea în Monitorul Oficial al hotărârii.

Potrivit decretului ce declară stare de urgenţă, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri eliberează la cerere certificate de situaţie de urgenţă pentru operatorii economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19, în baza documentelor justificative.

Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la ora 17:00 se mai regăseşte o ordonanţă de urgenţă care prevede că Guvernul va acorda garanţii de stat pentru finanţarea firmelor în limita a 10 milioane de lei per beneficiar, pentru susţinerea economiei. Garanţiile vor fi acordate prin programul IMM Invest Romania, iar firmele trebuie să dovedească prin atestatul în cauză de la Ministerul Economiei că au suferit pierderi de natură economică datorate epidemiei de coronavirus în România.

În esenţă este vorba despre credite pentru realizarea de investiţii şi/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 80% din valoarea finanţării. Astfel se modifică OUG 110/2017 privind programul de susţinere a IMM-urilor Invest Romania.

Valoarea maximă a creditelor/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depăşi media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita a 5 mil. lei. Pentru creditele de investiţii, valoarea maximă a finanţării este de 10 mil. lei. Pentru microîntreprinderi, valoarea maximă este de 0,5 milioane de lei, iar pentru întreprinderile mici de 1 mil. lei, cu garanţiile acoperind 90% din valoarea creditului.

Garantarea creditelor asumă riscul pe partea statului astfel încât băncile să finanţeze mai uşor economia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO