Eveniment

Cum se impozitează construcţiile speciale

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

06.11.2013, 21:16 722

Noul impozit pe construcţii pe care guvernul Ponta intenţionează să-l aplice de la 1 ianuarie 2014 ar putea fi calculat prin aplicarea unui procent de 1,5% la valoarea construcţiilor existente în patrimoniul persoanelor juridice române şi străine din care se fac anumite deduceri, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă obţinut de ZF.

„Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor menţionate la art. 2, din care se scade valoarea  clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri“, conform Titlului IX – Impozite şi taxe locale din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, de către contribuabil sau proprietar, după caz“, se arată în documentul menţionat.

Vor fi vizate construcţiile prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe. Din această grupă fac parte construcţiile industriale, agricole, pentru transporturi şi telecomunicaţii, construcţiile hidrotehnice, pentru afaceri, comerţ şi depozitare, transportul energiei, alimentarea cu apă, transportul şi distribuţia petrolului şi altele. „Deducerea valorii lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă se justifică cu documentaţia corespunzătoare care atestă comunicarea acestei valori către locator/proprietar, după caz“, se mai arată în document. Impozitul se va plăti în două tranşe egale, până la 25 mai şi 25 septembrie, inclusiv. Printre construcţiile care sunt vizate de această nouă taxă se numără centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, centrale termoelectrice şi nucleare, sonde de ţiţei şi gaze, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine, infrastructura de transport feroviar, infrastructura de drumuri, linii şi cabluri de telecomunicaţii, lacuri artificiale de acumulare, construcţii pentru transportul energiei electrice şi altele.

Problema este că în cazul unor companii, anumite construcţii nu sunt proprietatea lor, ci chiar a statului român.

„Transelectrica are evidenţiaţi în inventarul companiei un număr de 25.624 de stâlpi care sunt proprietate publică a statului şi care fac obiectul contractului de cesiune dintre Ministerul Economiei şi Transelectrica. În proprietatea privată a Transelectrica se află un număr de 604 stâlpi pentru care compania va plăti impozit, dacă va fi cazul, în momentul în care  vor apărea actele normative care să reglementeze aceasta situatie“, au declarat reprezentanţii Transelectrica.

Petrom de exemplu are 9.000 de sonde pe 240 de zăcăminte de petrol şi gaze. GDF SUEZ Energy România are în administrare 16.000 de kilometri de reţea iar E.ON deţine 18.800 de kilometri de conducte de gaze.

Potrivit estimărilor lansate de Daniel Chiţoiu, ministrul finanţelor, statul ar urma să încaseze din această taxă circa 500 de milioane de lei, într-un scenariu pesimist.

Din taxa suplimentară de 7 cenţi pe carburanţi, care va intra în vigoare tot de la 1 ianuarie 2014, statul ar putea încasa circa 500 ml. euro, potrivit estimărilor ZF.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO