Eveniment

Cum s-au stins luminile în timp ce Transelectrica (7 directori generali în 2 ani) a devenit experiment politic de management, iar la CEZ consumatorii au stat în întuneric 9 ore în 2014

Cum s-au stins luminile în timp ce Transelectrica (7...

Autor: Roxana Petrescu

06.06.2016, 00:06 853

În perioada 2012-2014 Transelectrica a schimbat 7 directori generali, iar în 2014 consumatorii alimentaţi de CEZ, compania care asigură distribuţia şi furnizarea de energie în zona Olteniei, au petrecut 9 ore în întuneric, record la nivel naţional. Săptămâna trecută, judeţele Argeş şi Vâlcea au rămas parţial fără lumină timp de mai bine de o oră. Acum se caută vinovaţii.

În 2014, durata medie a întreruperilor neplanificate în alimentarea cu energie la nivelul reţelelor de distribuţie a fost de 6 ore la nivel naţional, CEZ România deţinând recordul cu o medie de nouă ore de beznă.

La Transelectrica, recent a avut loc o schimbare în consiliul de administraţie al companiei. Managementul executiv al entităţii care ţine în mâini siguranţa energetică a României, dar şi administratorii acestuia sau acţionariatul au fost terenuri fertile pentru multiple experimente politice în ultimii ani. Compania este apetisantă prin bugetele de investiţii pe care le are şi prin contractele pe care le atribuie, aşa că agitaţia privind cine conduce firma este justificată.

Drept urmare, doar în perioada 2012-2014 Translectrica a schimbat 7 directori generali. În acest context, la finalul săptămânii trecute două judeţe din România au rămas parţial timp de mai bine de o oră fără curent electric.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie local, spune că Transelectrica poartă vina pentru situaţia apărută pentru că ar fi scos din funcţiune o linie pentru a toaleta nişte copaci, dar CEZ, compania de distribuţie din zonă, şi transportatorul de energie susţin că siguranţa sistemului nu a fost nicio clipă pusă în pericol în cele 75 de minute de întuneric.

Pe data de 1 iunie, în jurul orei 16:00 a avut loc un accident în reţeaua de energie electrică din zona judeţelor Vâlcea şi Argeş care a dus la întreruperea alimentării cu electricitate a consumatorilor din zona de nord a celor dou judeţe, precum şi a consumatorilor industriali din Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel. Totodată, a fost întreruptă funcţionarea hidrocentralelor de pe râurile Olt, Argeş şi Dâmboviţa, precum şi cea a CET Govora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO