Eveniment

Cum s-au instalat investitorii israelieni in economie

Cum s-au instalat investitorii israelieni in economie

Click pentru imaginea intreaga

09.10.2006, 19:14 74

Reveniti in Romania dupa 1990, oamenii de afaceri din Israel detin in prezent afaceri importante pe piata locala, scrie cotidianul Wall Street Journal Europe. Potrivit unor estimari, evreii au investit aproximativ 2 mld. dolari (1,5 mld. euro) pe piata romaneasca in ultimii 15 ani.
In 1993, Moshe Arbel s-a intors in Romania, dupa ce in urma cu 45 de ani a emigrat in Israel impreuna cu alte mii de copii ramasi orfani in urma Holocaustului. A gasit mormantul mamei sale si a platit cu 12 dolari in fiecare luna pe cineva care sa aiba grija de el. Odata cu acest demers el a descoperit si o noua oportunitate, scrie Wall Street Journal Europe.
"Romania era o tara care de abia incepea sa isi revina la viata dupa caderea comunismului, asa ca l-am rugat pe seful meu Givat Haim, un evreu care in prezent produce brandul de sucuri Prigat, sa ma sprijine pentru ca vreau sa fac bani in Romania. Mi-a raspuns ca voi face mai multi bani in Netanya, un oras din apropiere, decat in toata Romania. M-au numit "Meshuga", adica m-au facut nebun", isi aminteste Arbel.
Cu un imprumut de 175.000 dolari de la Haim, specialistul in marketing in varsta de 63 de ani a inceput sa imbutelieze sucurile Prigat in Romania, transformand brandul in cea mai bine vanduta bautura necarbonatata din tara, iar in vara aceasta el si Haim, impreuna cu un alt asociat, si-au vandut unitatea din Romania in schimbul sumei de 7 milioane dolari (5,5 mil. euro).
Expatriatii israelieni au inceput afaceri locale in agricultura, retail, imobiliare si constructii. Majoritatea cladirilor de birouri si a centrelor comerciale de la marginea Bucurestiului sunt finantate prin fonduri de hedging ale evreilor, in timp ce firmele evreiesti de inginerie se ocupa cu administrarea proiectelor de apa si constructie a drumurilor din tara.
Prezenta evreilor in Romania este atat de mare, incat holurile si restaurantele hotelurilor din Bucuresti sunt pline de vorbitori ai limbii ebraice. In serile de joi, zborurile de doua ore intre Bucuresti si Tel Aviv sunt pline cu oameni de afaceri din Israel care fac naveta pentru a-si petrece weekendul acasa cu familia si de jucatori de noroc din Israel care vin aici special pentru cazinourile din Bucuresti. Patru dintre ele au chiar antreprenori evrei. Pe piata romaneasca se gasesc numeroase branduri detinute de evrei, printre cele mai cunoscute numarandu-se Kodak, Pepsi, Cadbury-Schwepps si Tuborg.
Oamenii de afaceri din Romania estimeaza ca evreii au investit aproximativ 2 miliarde de dolari (1,5 miliarde euro) in Romania in ultimii 15 ani, o suma imensa daca se ia in considerare faptul ca populatia Israelului este de doar sase milioane de persoane. Mare parte a investitiilor au fost realizate prin companii infiintate in alte tari, in special din Europa de Vest, pentru a putea beneficia de taxe reduse. Bazandu-se pe astfel de investitii indirecte, Romania se plaseaza pe locul cinci dupa SUA, China, India si Europa de Vest, ca destinatie a investitiilor israeliene, potrivit atasatului comercial al Israelului la Bucuresti.
Pentru locuitorii Israelului, Romania reprezinta o piata de crestere. In afara de serviciul de catering pe care il aduc pe o piata romaneasca cu o populatie de 22 de milioane de persoane, firmele din Israel care s-au stabilit aici pot profita de acordurile comertului regional pentru a face export in restul Europei. Incepand cu 1 ianuarie 2007, cand Romania va deveni membru al Uniunii Europene, aproximativ 30.000 de israelieni care au si cetatenie romana vor deveni si cetateni ai Uniunii Europene si vor putea sa lucreze, sa studieze si sa calatoreasca in toata Europa.
Mii de israelieni isi doresc sa aiba parte de aceasta noua cetatenie. "Noi ii numim romani renascuti", a glumit Michael Faint, un furnizor de hrana pentru animale din Marea Britanie, stabilit in Bucuresti.
Romania beneficiaza si ea de aceste legaturi formate cu evreii stabiliti in tara. Acestia asigura bani si expertiza tehnica unei natiuni care trebuie sa isi cladeasca economia potrivit standardelor UE. Companiile de agricultura de origine evereiasca joaca un rol foarte important in refacerea sectorului de ferme al Romaniei, care a fost afectat in perioada comunista. "Companiile din Israel ajuta la realizarea unei Romanii moderne", a declarat Jose Iacobescu de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, care a mai adaugat ca firmele evreiesti angajeaza intre 150.000 si 200.000 de romani.
Israelul si Romania au o istorie incurcata. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Romania a fost condusa timp de doi ani de Garda de Fier fascista, dar a fost una dintre putinele simpatizante ale Axei care nu au fost ocupate de trupele germane. 350.000 de evrei romani au supravietuit. Majoritatea au emigrat in Israel, unde au dominat atat de mult noua societate, incat mare parte din ceea ce este considerat in mod traditional evreiesc are origini romane, inclusiv dansul popular national al Israelului, hora. Sub regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu, Romania a fost singura natiune a blocului comunist care nu a rupt legaturile cu Israelul. Cele doua state chiar au colaborat pe probleme de securitate.
Totusi, antisemitismul care inca mai persista aici face din Romania un loc nesigur de a face afaceri pentru evrei. Anul trecut, un grup ultranationalist, Dacia Nemuritoare, a listat numele primilor 24 de evrei antreprenori din tara impreuna cu firmele de avocatura si bancile in care ei lucrau. O publicatie saptamanala a unui partid minoritar de dreapta, Romania Mare, a publicat anul trecut un articol in care se spunea ca evreii cu cetatenie dubla planuiau in ascuns depopularea tarii prin demontarea sistemului sanatatii publice si prin fortarea romanilor sa emigreze in strainatate in cautarea unui loc de munca.
Multe companii de pe piata romaneasca isi ascund originile evreiesti, printre acestea numarandu-se si Strauss International, un producator evreu de ciocolata, bine cunoscut, care detine cea mai bine vanduta marca de cafea prajita de pe piata romaneasca, Elite.
"Romanii nu au nici cea mai mica banuiala cu privire la originile evreiesti ale acestor branduri", a spus Stefan Liute, un roman care munceste pentru Grapefruit, o companie de consultanta din Bucuresti.
Arbel, de la Prigat, a spus ca reprezentantii companiei au intampinat rezistenta din partea clientilor, in special din partea celor de origine libaneza sau siriana. Multi romani cred ca Prigat, care este de fapt un cuvant evreiesc, este un brand romanesc care a aparut inaintea erei comuniste, potrivit cercetarilor facute de companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO