Eveniment

Cum s-au adaptat românii la legea antifumat. De la "de când a intrat în vigoare e haos. Am ieşit afară şi dârdâiam de frig. Nu mi se pare ok”, până la ”Mi se pare normal, în străinătate aşa este peste tot”

Cum s-au adaptat românii la legea antifumat. De la "de...

Autor: Ioana Nicolescu

02.04.2016, 10:55 2869

Legea antifumat nu e pe placul românilor care petrec weekend-urile în oraş, în baruri, la terase sau în cluburi. De asemenea, deja a apărut un fenomen care îi îngrijorează pe patronii de cluburi. Clienţii spun că ies afară la o ţigară şi nu se mai întorc să-şi achite nota de plată.

Patronul de la St.Patrick din Centrul Vechi, Mugur Mihăescu, spune că i s-a întâmplat asta în două seri, de când a intrat în vigoare legea antifumat." Sunt şi cazuri în care clienţii spun că ies afară la un fum şi nu se mai întorc să-şi achite nota de plată, ni s-a întâmplat şi nouă în vreo două seri”, a spus Mugur Mihăescu pentru MEDIAFAX.

Totodată, acesta a mai spus că se aştepta să apară modificări pe lege, deoarece este prea dură pentru fumători şi îi discriminează pe aceştia.

„Am spus de prima oară că trebuie amendată această lege, nu este o lege normală, este făcută din topor, sper ca pe ultima sută de metri să se dea o lege care este bună şi care este pentru toată lumea, şi pentru nefumători, să-i protejeze în continuare, ceea ce mi se pare corect, dar nici să-i arunci pe ceilalţi ca pe nişte câini, indiferent că e viscol afară, -20 de grade, tu să-i trimiţi în frig, nu mi se pare corect. Atâta timp cât nefumătorul nu intră în contact cu fumătorul, este foarte bine, adică să nu fie nevoit nefumătorul să treacă prin fum ca să ajungă la locul lui. (...) ", a mai spus Mihăescu.

Părerile românilor sunt împărţine, pe de o parte fumătorii abia aşteaptă să intre în vigoare amendamentele, pe de altă parte, nefumătorii sunt de acord cu legea antifumat, însă unii dintre ei ar vrea să vadă totuşi o ameliorare a prevederilor, fiindcă li se pare prea dură.

„De când a intrat în vigoare e haos. Am ieşit afară şi dârdâiam de frig. Nu mi se pare ok”, spune un tânăr fumător care a ieşit la terasă în Centrul Vechi al Capitalei.

O altă persoană spune că legea este bună, din punctul său de vedere. „Mi se pare normal, în străinătate aşa este peste tot, cine vrea să fumeze iese afară. Nu aş vrea să inhalez fumul de ţigare, e nociv”, a comentat el.

Un tânăr spune, însă, că nu ar vrea ca prietenii lui fumători să tot plece de la masă pentru o ţigară. „Ar trebui să existe şi spaţii închise pentru fumători, dar perfect delimitate de cele pentru nefumători. Mi se pare normal să existe spaţiu pentru toată lumea”, a spus el.

Senatorii din Comisia juridică au făcut deja un prim pas pentru oferirea unor condiţii mai bune pentru fumători, fiind de acord cu serie de amendamente potrivit cărora spaţiile închise unde nu se poate fuma sunt doar cele cu pereţi de jur împrejur, în schimb se va putea fuma în camere special amenajate.

Practic, parlamentarii vor să modifice definiţia spaţiului unde se poate fuma, adică spaţiul public închis să fie definit ca orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă.

Ei dau o nouă definiţie şi spaţiului închis de la locul de muncă, care este ”spaţiul care are un acoperiş, plafon sau tavan, şi care este încadrat de pereţi, de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă", astfel cum este definit în legea securităţii şi sănătăţii în muncă 319/2006, cu modificările ulterioare.

Un alt amendament depus la proiectul de lege prevede eliminarea limitării doar la zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale a fumatului. De asemenea, fumatul va fi permis în camere special amenajate, cu respectarea următoarelor condiţii - să servească exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare.

Amendamentele au primit susţinerea tuturor senatorilor prezenţi la şedinţa comisiei juridice de miercuri.“Mi-au semnalat, m-au bombardat cu mail-uri, restrângerea în totalitate a posibilităţii fumătorilor de a fuma. (…) Suntem oamenii extremelor - sau e alb sau e negru. Să recunoaştem că e gri. Legea trebuie să izvorască din viaţa de zi cu zi. Definirea spaţiului public, astăzi, legea prevede că dacă are doi pereţi şi un acoperiş, terasă pe malul mării, acolo nu se poate fuma. Cred că e cam mult“, a spus preşedintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc.

La rândul ei, iniţiatoarea amendamentelor, senatorul independent Steliana Miron, a oferit şi un motiv hazliu pentru aprobarea amendamentelor. “Am primit petiţii de la patronii de cluburi din centrul vechi în care se plângeau că sunt clienţi care nu îşi mai achită notele de plată, fiindcă spun că ies la fumat şi nu mai vin“, a spus Miron.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO