Eveniment

Cum riscă românii amenzi de până la 5.000 de lei dacă îl ascultă pe ministrul muncii

Cum riscă românii amenzi de până la 5.000 de lei dacă îl ascultă pe ministrul muncii
25.08.2010, 23:52 37

Cozile formate în ultimele zile la ghişeele de la casele depensii şi de la agenţiile de ocupare a forţei de muncă pentrudepunerea declaraţiei de asigurat de către persoanele care auvenituri din drepturi de autor sau de pe contracte de tip PFA nu aufost remarcate de către reprezentanţii Guvernului, care fie nu credcă există, fie le consideră normale pentru această perioadă alunii.

Ministrul muncii, a fost obligat ieri să vină cu explicaţii,după ce, cu o zi înainte, premierul Emil Boc susţinuse cunonşalanţă că nu există cozi la ghişee pentru depunereadeclaraţiilor, deşi vreme de două zile acesta a fost subiectulîntregii prese.

Mihai Şeitan a anunţat că cei care întârzie cu depunereadeclaraţiilor în această lună nu vor fi penalizaţi, însădeclaraţiile sale nu au bază legală, susţin analiştii.
"În normele metodologice ale ordonanţei se precizează clar că ceicare nu depun declaraţia până la data de 25 a lunii vor fi amendaţicu sume cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei. Atât timp cât nu s-adepus niciun ordin al ministrului privind anularea penalizărilorpentru cei care nu-şi depun declaraţiile la timp în această lună,aceste penalităţi se aplică. Eu le recomand tuturor să depunădeclaraţiile, chiar şi cu venituri 0, dacă nu ştiu cum să leîntocmească, pentru a nu risca să piardă 2.500 de lei, pentru cănici sistemul nu este foarte bine organizat", susţine MariusStăncescu, preşedintele firmei de consultanţă financiară şi debusiness Riff Holding International.
Sute de persoane s-au înghesuit în ultimele zile la casele depensii, agenţiile locale pentru ocupare sau la casele de asigurăride sănătate pentru a-şi depune declaraţiile privind obţinerea devenituri din drepturi de autor sau PFA. Dacă premierul Boc a spuscă aceste cozi de la ghişee sunt "doar o supoziţie" despre care aauzit, dar pe care o consideră o afirmaţie, ministrul muncii avenit imediat cu o precizare, spunând că cei care nu reuşesc sădepună la timp în această săptămână nu vor fi penalizaţi, invocândproblemele din sistem care sunt de vină.
"După ce sistemul se va pune la punct, atunci se vor aplicapenalităţi, dacă se va dovedi reaua-credinţă. Este normal caoamenii să înveţe (ce au de făcut - n.r.), să înveţe şi cei carelucrează cu ei", a spus ministrul, citat de Mediafax, adăugând căeste falsă toată această "isterie". El a mai spus că, de zece ani,în perioada 24-25 a lunii, este aglomeraţie mare la ghişee, pentrucă reprezentanţii firmelor vin pe ultima sută de metri să depunădocumentele.
"O bază legală nu există pentru afirmaţia ministrului, care a fostfăcută de complezenţă. Eu nu cred că cei care nu au depusdeclaraţiile vor fi amendaţi, pentru că, dacă s-ar fi aplicat înmod corect de la început, abia atunci ar fi trebuit să fieamendaţi", susţine Luminiţa Ristea, managing partner la firma deaudit şi consultanţă în afaceri Nexia. Ea a mai precizat că estenormal ca în această perioadă să existe cozi la ghişeele caselor depensii, însă nu atât de mari, pentru că majoritatea companiilortrimit declaraţiile în format electronic, pentru care primesc onotificare de primire, urmând ca ulterior să le trimită în formatfizic.

Vlădescu îi suspectează pe ziarişti deevaziune

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, i-a atras atenţia, ieri,unei ziariste acreditate la Guvern că este "de văzut" dacăjurnaliştii sunt plătiţi în mod corect prin drepturi de autorpentru profesiile lor sau dacă nu cumva modalitatea prin care eplătită de angajator reprezintă o formă de evaziune fiscală.
Autorităţile au deschis de ieri conturi distincte pentru platadirect la Trezorerie a contribuţiilor la veniturile din activităţiindependente, iar conturile sunt afişate la sediile instituţiilorla care se depun declaraţiile de impunere.
"În ceea ce priveşte conturile, nu este problema beneficiarului.Conturile sunt informaţiile care sunt adresate specialiştilor,trebuie să ştie instituţia care administrează care este contul încare vor fi gestionate acele sume pe care le plătiţi acolo. Suntadresate dumneavoastră în situaţia în care doriţi să plătiţi directla Trezorerie şi să nu mai accesaţi instituţiile abilitate în acestsens. Ieri (marţi - n.r.) au fost anumite conturi, de astăzi(miercuri - n.r.) s-a deschis un cont distinct pentru plata acestorcontribuţii. Sunt valabile conturile afişate de instituţiilepublice", a spus preşedintele Casei de Pensii, Doina Pârcălabu,citată de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO