Eveniment

Cum pot plăti studenţii o chirie mai mică pentru apartamente

Cum pot plăti studenţii o chirie mai mică pentru apartamente

Foto: Shutterstock

Autor: Mediafax

27.08.2012, 12:32 2687

Studenţii pot plăti mai puţin de 100 de euro pe lună chirie, dacă închiriază împreună cu unul sau mai mulţi prieteni un apartament sau chiar o casă la curte în Bucureşti şi în celelalte oraşe universitare, potrivit unei analize realizate de portalul imobiliare.ro.

O variantă rentabilă pentru studenţii care nu au loc în cămin este varianta închirierii, împreună cu unul sau mai mulţi prieteni, a unui apartament cu două-patru camere sau chiar a unei case la curte, se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.

Astfel, în cartierul Dristor din Bucureşti, unul dintre cele mai căutate pentru închiriere, un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 250-270 euro pe lună. Astfel, costurile care revin pentru o cameră scad la 125-135 euro pe lună. Tot cu 250 euro pe lună poate fi închiriat însă şi un apartament cu trei camere din zona Dristor-Baba Novac. În trei, costurile ar scădea sub 100 euro pe lună de persoană. Pe de altă parte, un apartament cu patru camere într-o vilă din zona Alba Iulia-Unirii poate fi închiriat cu 500 euro pe lună, de unde rezultă un preţ de 125 euro pe lună de persoană.

Tot pentru studenţi există şi varianta de a închiria o casă la curte împreună cu un grup de colegi. O locuinţă cu două camere, cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi, din zona Timpuri Noi, poate fi închiriată cu 240 euro pe lună, ceea ce echivalează cu un preţ de 120 euro per cameră. Cu 125 euro poate fi ocupată şi o cameră din patru dintr-o casă din zona Ştefan cel Mare, în apropiere de Circul Globus.

În Timişoara, o garsonieră de 14-18 metri pătraţi situată în zona Complex Studenţesc poate fi închiriată cu cel puţin 110 euro pe lună. În zona Lipovei, pe de altă parte, preţul cerut pentru o locuinţă de 34 de metri pătraţi se ridică la 120 euro pe lună. Având în vedere că pentru un apartament cu două camere confort 1 (din zonele Steaua, Lipovei sau Dorobanţilor) chiria este de 150 euro, costul împărţit în doi ar ajunge la doar 75 de euro. În acelaşi timp, apartamente cu trei camere în zone precum Spitalul Judeţean, Odobescu, Dacia sau Cetăţii sunt scoase pe piaţă la 180-200 euro pe lună, adică mai puţin de 70 de euro per cameră. Totodată, apartamente cu patru camere în zone precum Lipovei, Steaua sau Freidorf pot fi închiriate cu 300 euro pe lună, adică 75 euro per cameră.

Pe segmentul de case-vile, o locuinţă cu trei camere din zona Mehala are un preţ cerut de 290 euro pe lună, adică mai puţin de 100 euro de persoană. Pe de altă parte, proprietarul unui apartament cu patru camere într-o vilă din zona Lugojului solicită 400 euro pe lună.

În Cluj-Napoca, cel mai mic preţ cerut pentru o garsonieră este de 160 euro, în zona Grigorescu. Cele mai multe oferte de apartamente monocamerale ating sau depăşesc însă pragul de 200 euro pe lună. Şi în acest caz, varianta de a închiria, la comun, un apartament cu două camere, este mai avantajoasă. Astfel, în zona Gheorgheni, chiria cerută este de 200 euro pe lună, adică 100 euro per cameră, iar cu 250-270 euro pe lună (maximum 90 euro de persoană) poate fi închiriat un apartament cu trei camere, într-o zonă precum Mănăştur, Iris sau Gheorgheni. Un preţ minim pentru apartamente cu patru camere este de 350 euro pe lună (în Grigorescu, Mănăştur, Mărăşti), adică mai puţin de 90 euro de persoană.

În Cluj, preţul minim cerut pentru o cameră într-o vilă nouă ar fi de 125 euro pe lună, o casă cu patru camere dintr-o zonă ca Gheorgheni sau Bună Ziua fiind scoasă la închiriere cu 500 euro/lună.
În Iaşi, chiria minimă pentru garsoniere din zone precum Alexandru cel Bun, Copou sau Nicolina este de 150 euro. Pentru două camere, cel mai mic preţ cerut este de 200 euro pe lună, ceea ce echivalează cu un cost de 100 euro per cameră, în cartierele Alexandru cel Bun, Nicolina, Arcu sau Păcurari. Şi mai atractive sunt însă apartamentele cu trei camere, pentru care proprietarii cer un minim de 250 euro (puţin peste 80 de euro de persoană) în zona Tătăraşi sau Alexandru cel Bun. La patru camere, preţurile pornesc de la 350 euro pe lună, respectiv aproape 90 euro de persoană. Pe de altă parte, o casă cu trei camere din zona Sărărie-Ticău are un preţ cerut de 250 euro, respectiv circa 80 euro pe cameră.

Cea mai ieftină variantă de cazare în Constanţa este închirierea cu 250 lei pe lună (55 euro), a unei camere individuale într-un imobil cu trei etaje special conceput pentru studenţi, amplasat în zona Delfinariu. Imobilul este este complet mobilat şi utilat. Pe de altă parte, o garsonieră clasică are un preţ minim cerut de 150 euro, în zona I.C. Brătianu. Un apartament cu două camere, nemobilat, din zona Inel 1, are un preţ cerut de 170 de euro pe lună, adică 85 de euro de persoană. Pe de altă parte, o locuinţă cu trei camere din zona Poarta 6 poate fi închiriată cu 250 euro pe lună (circa 80 euro de persoană). Un apartament cu patru camere, din zona Gară, costă 300 euro, ceea ce înseamnă un cost individual de 75 euro. Pe de altă parte, o casă cu cinci camere din zona Casa de Cultură poate fi închiriată cu 400 euro pe lună, respectiv 80 euro de persoană.

În Braşov, o garsonieră (de 24 de de metri pătraţi) are un preţ minim cerut de 140 euro, în zona Tractorul. Pe de altă parte, un apartament cu două camere din Griviţei costă 170 euro pe lună, adică 85 euro de persoană. O locuinţă cu trei camere, situată în zona Astra, este disponibilă pentru 200 euro pe lună, adică mai puţin de 70 euro de persoană. Cel mai mic preţ cerut pentru un apartament cu patru camere, situat în zona 13 Decembrie, este de 290 euro, adică puţin peste 70 euro pentru o cameră.

În centrul Braşovului, o casă cu două camere poate fi închiriată cu 250 euro pe lună, de unde rezultă un cost individual de 125 euro. La acelaşi preţ poate fi închiriată şi o casă cu trei camere, situată însă în zona Schei, caz în care chiria ce revine unei persoane ar fi de puţin peste 80 euro.

Lansat în ianuarie 2000, imobiliare.ro a depăşit de curând pragul de 31.000 de vizitatori unici pe zi şi cuprinde una dintre cele mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO