Eveniment

Cum poate ajunge cineva care nu este medic să opereze în spitalele private?

Ministrul sănătăţii: „Sistemul public şi sistemul privat trebuie să aibă aceleaşi reguli de funcţionare, de organizare“

Cum poate ajunge cineva care nu este medic să opereze...

Autor: Georgiana Mihalache

06.02.2019, 00:04 681

Un italian care nu deţinea avizele pentru a practica medicina a operat pacienţi în clinici private din Bucureşti după ce a primit un cod de parafă de la Direcţia de Sănătate Publică a Capitalei. Codul de parafă se obţine după ce medicul atestă calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România, însă instituţia a anunţat că pe numele falsului chirurg nu a fost eliberat niciun aviz. DSP Bucureşti face o anchetă internă şi a mutat disciplinar funcţionarul public care a dat codul de parafă eliberat la 23 martie 2018 pe numele lui Matteo Politi.

Spitalul privat Monza din Bucureşti, unde medicul a operat o pacientă, a declarat că medicul a prezentat actele necesare şi că iniţiază demersuri judiciare împotriva lui. „Matteo Politi a solicitat o colaborare, în decembrie 2018, cu Grupul Monza pentru o intervenţie chirugicală a unei paciente a lui Matteo Politi. În vederea acestei colaborări, Matteo Politi a prezentat actele necesare, inclusiv parafa de medic eliberată de Direcţia de Sănătate Publică“, potrivit comunicatului spitalului Monza.

La întrebarea ZF privind actele pe care medicii trebuie să prezinte pentru a opera în cadrul Monza, reprezentanţii spitalului nu au oferit un răspuns până la închiderea ediţiei. Pe site-ul spitalului Monza, în codul de deon­to­logie medicală se arată că „medicul poate exe­cuta o activitate medicală doar dacă are pre­gătire şi practică suficientă pentru aceasta“.

Prin comparaţie, în Spitalul Judeţean Sibiu, medicii care vor să se angajeze trebuie să depună un dosar prin care să ateste calificările, studiile, vechimea.

„Există nişte condiţii de studii, de vechime, există un dosar pentru fiecare solicitant prin care se arată pregătirea, experienţa, calificările. Un medic care vrea să se angajeze după ce a fost scos un post depune o cerere, se cer documente şi sunt verificate de o comisie, după care urmează examenul, au o bibliografie. Nu cred că în spitalele publice se poate întâmpla ce s-a întâmplat la privat“, a spus pentru ZF Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a reacţionat ieri, după ce jurnaliştii de la Libertatea au scris că un italian a ajuns să opereze fără studii de medicină sub numele Matthew Mode la clinicile Monza, Euromedical, Prestige, MH Medical Group.

„Sistemul public şi sistemul privat trebuie să aibă aceleaşi reguli de funcţionare, de organizare, de raportare mai ales pentru că a operat în clinici private fără a avea dreptul de liberă practică, cu o parafă. Dar parafa nu este suficientă să te poţi angaja într-un spital. Modalitatea de concurs diferă pentru că la privat nu este nevoie să dai acel concurs, dar documentele pe care trebuie să le prezinţi la angajare sunt identice", a spus Sorina Pintea, citată de Mediafax.

 

Cum sunt angajaţi medicii la alte spitale private

Reprezentanţii reţelei de sănătate Regina Maria au explicat pentru ZF că documentele primite de la medicii pe care îi angajează, indiferent dacă lucrează exclusiv în spitalul privat sau sunt colaboratori, sunt verificate la instituţiile care le-au emis.

„În cadrul spitalelor Regina Maria există deja de câţiva ani un sistem foarte bine pus la punct, bazat pe standardul Joint Commission International (JCI). Alinierea la acest standard înseamnă obligaţia de a confirma, cu autoritatea emitentă, autenticitatea documentelor care atestă specialitatea şi competenţele medicale. Concret, atunci când angajăm un medic în spitalele noastre, înainte de încheierea contractului sunt solicitate toate documentele care atestă calificarea profesională a acestuia. Ulterior, confirmăm autenticitatea pregătirii profesionale cu instituţia unde a urmat cursurile (fie ele universitare sau de specializare)“, a spus pentru ZF  Nirvana Georgescu, director de calitate şi siguranţa pacientului în cadrul Regina Maria.

Alţi doi jucători din piaţa privată de sănătate – MedLife şi Medicover, nu au răspuns solicitării ZF până la închiderea ediţiei.

 

Condiţiile pentru a profesa ca medic în România

Un medic poate profesa pe teritoriul României după ce a primit certificatul de membru titular al Colegiul Medicilor, în baza mai multor documente, printre care titluri de calificare şi documente care atestă recunoaşterea, cazierul judiciar.

De asemenea, un medic străin poate primi un aviz de practică temporară emis de Colegiul Medicilor, care se eliberează de asemenea în baza unei cereri, a diplomelor şi a certificatelor privind titlurile şi calificările necesare exercitării profesiei de medic emise de statul de origine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO