Eveniment

Cum justifică Casa Regală retragerea titlului Principelui Nicolae: "Nu este o pedeapsă..."

Cum justifică Casa Regală retragerea titlului...

Autor: Departamentul Social

11.08.2015, 08:44 1601

Retragerea titlului principelui Nicolae nu este o pedeapsă, ci a fost o decizie a regelui pentru viitor, după ce acesta a observat comportamentul nepotului său în public şi în privat, decizia fiind luată în asentiment, a explicat consilierul personal al familiei regale Ion Luca Vlad.

Ion Luca Vlad a spus că, odată cu retragerea titlului de "Principe al României", nepotul regelui a căpătat apelativul de "domnul Medforth-Mills".

"Sigur că va fi mai greu să ne obişnuim, acum sunt primul care o spun că prezenţa sa în România a fost una majoritar benefică şi el este de părere că a învăţat foarte multe din România, că a avut o experienţă extraordinară şi care este unică în viaţa cred că a milioane de oameni, deci nu există nimic şi niciun motiv pentru care pleacă din România din cauza României, din contră e ceva ce pe undeva rămâne numai cu amintiri frumoase", a spus consilierul.

Despre retragerea titlului, Vlad a precizat că "este o decizie a regelui, dar care este asumată de principele Nicolae".

"Majestatea Sa a observat şi ceea ce s-a văzut public şi ceea ce principele Nicolae a făcut cât a fost principe în privat alături de familie şi a considerat că asta este decizia cea mai bună", a declarat consilierul Casei Regale a României.

La întrebările jurnaliştilor, el a mai răspuns că nu crede că nepotului regelui "i se reproşează nimic pentru trecut, ci este pur şi simplu pregătire pentru viitor pentru ca amebele părţi, dinastia, naţiunea cu simbolurile ei să meargă înainte, iar el ca persoană privată să meargă şi el înainte fără să fie supus la restricţii, inclusiv de natura modestiei".

"Adică atunci când eşti în public trebuie să ai o anumită atitudine, trebuie să te supui unor privaţiuni, dacă tu le faci, dar în spiritul tău nu eşti fericit cu ele, aceste lucruri nu pot rezista prea mult şi în mod preventiv trebuie să faci un pas. (...) Ceea ce vreau neapărat să transmit este că nu trebuie să începem să căutăm prin coşurile de gunoi pentru că nu vom găsi nimic. Nu este, cum am mai fost întrebat, nu vom avea o ştire de scandal poimâine, nu este cazul. Aici există o strictă decizie pentru viitor şi repet o decizie în asentiment, nu este o pedeapsă. Să fim foarte clari, e o schimbare a paradigmei. Dacă până acum se aştepta să se întâmple ceva şi după aceea se retrăgea titlul, acum nu s-a întâmplat ceva şi sperăm să nu se întâmple nici în viitor, ci am ajuns la o asemenea formulă pentru a garanta că viitorul va fi unul frumos pentru ambele părţi", a completat Vlad.

Legat de viitorul lui Nicolae Medforth-Mills, consilierul a spus că este posibil ca acesta să aleagă multe căi.

"Poate să intre în business privat, poate să continue aceste activităţi caritabile, poate să continue activităţi cu tineret, ecologiste, această renunţare îi redeschide practic toate căile care erau închise în momentul în care îşi asumase rolul pe care îl avea în România. Renunţând la acest rol toate celelalte opţiuni rămân valabile. Este un tânăr care are o experienţă unică şi foarte multe firme, ONG-uri îşi doresc să facă lucruri extraordinare cu el, de exemplu în Kenia de unde s-a întors de curând", a mai spus consilierul Casei Regale, precizând că Nicolae ar putea lucra din nou pentru Marina keniană.

Regele Mihai a decis să retragă titlul de "Principe al României" nepotului său Nicolae şi să îl excludă din succesiunea la Coroana României.

"În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de «Principe al României» şi calificativul de «Alteţă Regală». De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeaşi zi", se precizează într-un comunicat al Biroului de Presă al Regelui Mihai., remis luni agenţiei MEDIAFAX.

În comunicat se specifică faptul că "Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei".

"Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi", se susţine în comunicat.

"Păstrând aceeaşi afecţiune nepotului său", Regele Mihai "nădăjduieşte că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-şi servi idealurile şi de a folosi calităţile cu care Dumnezeu l-a înzestrat", se mai spune în comunicat.

Mama fostului principe, "Alteţa Sa Regală Principesa Elena a primit înştiinţarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele".

Nicholas Medforth-Mills ("principele Nicolae al României") este fiul principesei Elena a României şi a primit titlul princiar la 1 aprilie 2010, find al treilea în ordinea de succesiune dinastică.

Fostul principe a participat, în luna mai , la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Regalităţii.

În luna martie, fostul principe a participat la un tur ciclist caritabil, în beneficiul proiectelor iniţiate de Asociaţia Curtea Veche pentru promovarea lecturii la nivel naţional.

De asemnea, în luna decembrie a anului trecut, Nicoale a fost primit la palatul Buckingham de către regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, în cadrul unei vizite oficiale intreprinse de principesa Margareta la Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO