Eveniment

Cum explică Virgil Musta, medic epidemiolog, efectele orelor de întârziere în diagnosticarea cu coronavirus: Doar când este depistat pozitiv cu coronavirus se administrează medicaţia specifică

Virgil Musta, medic epidemiolog la Spitalul de boli infecţioase Victor Babeş din Timişoara

Virgil Musta, medic epidemiolog la Spitalul de boli infecţioase Victor Babeş din Timişoara

Autor: Alexandra Cepăreanu

07.04.2020, 00:06 2614

„Pentru formele severe de coronavirus pot să conteze orele în care pacientul ajunge la spital, este internat, confirmat pozitiv şi tratat specific.“ ♦ Din 21 de spitale care au răspuns solicitărilor ZF, doar patru deţin aparate de tip PCR pentru testare care garantează şi posibilitatea obţinerii unui rezultat în câteva ore.

Până la confirmarea infecţiei cu coronavirus, pacienţii cărora li se recoltează probe pentru testare nu pot fi trataţi cu medicaţia specifică COVID-19, a spus pentru ZF Virgil Musta, medicul epidemiolog care face parte din echipa care se ocupă de pacienţii cu coronavirus în Spitalul de boli infecţioase Victor Babeş din Timişoara.

„Pentru formele severe de coronavirus pot să conteze orele în care pacientul ajunge la spital, este internat, confirmat pozitiv şi tratat. Pentru că dacă se pierde prea mult timp de la recoltare până la primirea rezultatelor situaţia se poate agrava. Pentru formele uşoare nu contează foarte mult“, a spus medicul epidemiolog Virgil Musta.

Astfel, chiar dacă persoanele care ajung la spital sunt considerate suspecte de infectare cu coronavirus şi li se recoltează probe în vederea testării, în timpul în care se aşteaptă rezultatele testelor, medicii nu pot aplica schema de tratament avizată pentru infecţia cu coronavirus.   

„Dacă pacientul prezintă insuficienţă respiratorie poţi să îi dai medicaţie care să producă bronho-dilataţie, poţi să îi dai medicaţie de tuse dacă tuşeşte, dacă face febră îi dai medicaţie pentru febră şi aşa mai departe. Dar nu se dă medicaţia specifică pentru infecţia cu coronavirus pentru că poate avea doar o gripă, poate fi altă infecţie virală cu simptomatologii asemănătoare. Doar când este depistat pozitiv pentru coronavirus, atunci se administrează medicaţia specifică“, a spus Virgil Musta.

Potrivit medicului Virgil Musta, tratamentul specific pentru infecţia cu COVID-19 este format din „antivirale şi imunomodulatori“, iar acestea „nu se pot folosi înainte să ştim că pacientul este infectat cu coronavirus.“ „Protocolul prevede următoarea schemă: pacienţii sunt internaţi ca infecţi cu coronavirus după ce avem rezultatele şi doar dacă acestea sunt pozitive. Până atunci nu pot fi trataţi specific pentru că nu figurează cu această infecţie, dar se tratează simptomatic. Pentru persoanele care sunt depistate pozitiv cu coronavirus, protocolul prevede scheme diferite de terapie în funcţie de forma bolii şi de comodităţile specifice pe care le are“, a explicat Virgil Musta. În Timişoara au fost vindecaţi 58 de pacienţi din cele mai recente date.

În România au fost anunţate zeci de cazuri de pacienţi cu coronavirus care au murit înainte sau în aceeaşi zi în care medicii au primit rezultatele probelor care confirmau pozitiv la infecţia cu coronavirus persoanele deja decedate.

De altfel, din 21 de spitale care au răspuns solicitărilor ZF, doar patru deţin în interiorul unităţilor medicale aparate de tip PCR pentru testare care garantează şi posibilitatea obţinerii unui rezultat în câteva ore. Însă, celelalte 19 spitale trimit probele recoltate în alte unităţi medicale, care pot oferi rezultatele în câteva zile – de la 24 de ore până la patru zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO