Eveniment

Cum explică un fost manager de spital situaţia: spitale ca Maternitatea Giuleşti trebuia de mult desfiinţate

17.08.2010, 23:30 73

"Dacă este vorba de un scurtcircuit la alimentarea aparatului deaer condiţionat, responsabilii sunt: firma care a instalat aparatulşi care se ocupă de service-ul acestuia, serviciul administrativ alspitalului, personalul de pe tură", explică un fost manager despital situaţia de la Giuleşti.

Echiparea spitalelor din Bucureşti şi mentenanţa lor au trecutla Primăria Municipiului Bucureşti din aprilie 2009. Direcţia deAdministrare a Spitalelor din cadrul Primăriei Capitalei se ocupăde investiţii.

Problema este instalaţia electrică veche, subdimensionată.Maternitatea Giuleşti este o clădire foarte veche, unde nu mai arece căuta un spital, consideră fostul manager. Atunci de ce are încontinuare autorizaţie de funcţionare? Pentru că în sistemulsanitar sunt oameni puternici care rezistă timp de decenii înanumite spitale sau şefi de secţii pe care nimeni nu i-a schimbatîn toată această perioadă.

"Ca şi în cazul altor spitale de diverse specialităţi dinBucureşti, primeşte autorizaţie din inerţie. În acest caz estevorba de Bogdan Marinescu, care a fost şi ministru al sănătăţii înanii '90. De peste 20 de ani este şef la Giuleşti. N-ai cum să-ldai la o parte. Sunt oameni care vor să aibă spitalul lor, cum estede exemplu şi cazul Monicăi Pop de la Spitalul de Oftalmologie dinPiaţa Lahovary din Bucureşti. Sunt veşnici". Totuşi, există nişteinstituţii care dau autorizaţii anual pentru funcţionarea acestorspitale în asemenea spaţii improprii.

"Da, trebuie autorizat de Inspectoratul General pentru Situaţiide Urgenţă (foştii Pompieri), de Direcţia de sănătătate publică, deInspectoratul pentru protecţia muncii", explică fostul manager.

Şi dacă aceste clădiri sunt vechi, improprii pentru a funcţiona,de ce primesc autorizaţie de funcţionare de la Direcţiile desănătate publică? Specialiştii de acolo nu-şi dau seama în ce halsunt aceste clădiri? De ce riscă să-şi pună semnătura pe un avizneconform? Nu riscă să fie anchetaţi şi pedepsiţi?

"Ba au specialişti care-şi dau seama, dar practica este aşa deani de zile şi ştiu că nu riscă nimic. În general Direcţia desănătate dă avizul însoţit de un plan de măsuri, care nu seîndeplineşte, dar este iarăşi reluat anul următor. Nu răspundenimeni pentru că se intervine pe filieră politică. Eu văd acum căîn anchetă a fost luată o asistentă, nu direcţia de sănătatepublică".

Cine este totuşi responsabilul principal? "Fără îndoială estemanagerul spitalului. El face protecţia civilă, protecţia muncii,el distribuie sarcinile". De ce a fost instalat un aparat de aercondiţionat dacă instalaţia nu permitea, electricienii de laserviciul tehnic nu ştiau de această situaţie? Nu puteauavertiza?

"Poate că au avertizat, dar degeaba dacă nu au făcut o sesizarescrisă".

Care este până la urmă principala hibă? Care este cauza acestuidezastru?

"Principala hibă este funcţionarea unor unităţi sanitare înspaţii necorespunzătoare. Există multe spitale în Bucureşti cu osingură specializare, care consumă o grămadă de bani şi ar trebuidesfiinţate pentru că nu corespund normelor secolului XXI. Ai 10spitale, 10 conduceri administrative, 10 servicii RUNOS (serviciide administrare n.red.), 10 contabilităţi. Trebuie integrateîntr-un spital mare. Degeaba sunt bani dacă sunt risipiţi în acestfel. Într-un spital mare administrarea se face mai economic,intervenţiile sunt mai rapide, căile de acces sunt corectdimensionate. Ce poţi să mai ceri unui spital de acum 100 de ani?",a mai spus fostul manager de spital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO