Eveniment

Cum este în Costa Rica, ţara unde a cerut Elena Udrea statut de refugiat politic, şi unde acum a fost arestată. Galerie FOTO

Vezi AICI cum arată Costa Rica

Vezi AICI cum arată Costa Rica

Autor: Răzvan Botea

04.10.2018, 12:19 23462

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a anunţat, joi dimineaţă, reţinerea Elenei Udrea şi a Alinei Bica, în Costa Rica, în urma schimbului de date şi informaţii transmise prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Poliţiei Române.

"În urma schimbului de date şi informaţii transmise prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Costa Rica, au fost localizate şi reţinute Udrea Elena Gabriela şi Bica Alina Mihaela", a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Elena Udrea şi Alina Bica au fost duse la Tribunalul Penal din San José - Costa Rica. Cele două urmează să fie audiate de către instanţă, judecătorii fiind cei care vor decide şi măsurile ce se impun după.Ambele erau investigate, supravegheate şi monitorizate de autorităţile din Costa Rica.

Cum este în Costa Rica

Costa Rica este o ţară din America de Sud, cunoscută oficial ca Republica Costa Rica şi are ca vecini pe Nicaragua, Panama, Ecuador. Are ieşire la oceanul Pacific la vest şi Marea Caraibilor la est.

Are o suprafaţă de 51.060 km pătraţi şi o populaţie de aproximativ 4,9 mil. de oameni. Capitala acesteia este San Jose, oraş unde locuiesc aproximativ 300.000 de persoane.

Un sfert din suprafaţa ţării este reprezentată de junglă cu arii protejate extinse. Ţara este cunoscută pentru plajele superbe, vulcani, biodiversitate şi, mai nou de către români, pentru fuga Elenei Udrea şi obţinerea azilului politic.

Turismul merge foarte bine, Costa Rica fiind cea mai vizitată ţară din zona Americii Centrale. În 2016, 2,9 mil. de turişti au ales ca destinaţie de vacanţă această ţară. Turismul a contribuit cu 5,8% (3,4 mld. dolari) la PIB-ul ţării.

Preţurile imobiliarelor variază în funcţie de zonă, mărime şi dotări, o casă din Atenas Hills din provincia Alajuela de 220 de metri pătraţi cu 3 dormitoare, două băi, 10 locuri de parcare, piscină şi o suprafaţă totală a terenului de 5.000 de metri pătraţi costă 390.000 de dolari, iar chiria pe o lună 2.500 de dolari.

Un penthouse pe două etaje din Escazu, din provincia San Jose,cu o privelişte superbă, cu trei dormitoare, două băi şi 2 locuri de parcare se închiriază cu 1.600 de dolari nemobilat şi 2.000 de dolari pe lună mobilat.

Un zbor la clasa business din Bucureşti în San jose, Costa Rica, costă aproximativ 4.200 euro şi durează 28 de ore şi jumătate, cu două escale, una la Londra şi cealaltă la Madrid. Un bilet la clasa economică costă aproximativ 1.100 euro şi durează 55 de ore şi 45 de minute, cu escale în Amsterdam şi Paris.

Un apel din România către Costa Rica costă între 0,74 euro/minut şi 0,78 euro/minut, TVA inclus, iar un SMS costă între 0,17 euro şi 0,48 euro cu TVA, în funcţie de operatorul de telecomunicaţii folosit.

În această perioadă a anului, deorece Costa Rica prezintă climă tropicală, se face trecerea de la anotimpul secetos la cel ploios. Vremea zilele acestea în San Jose, capitala Costa Ricăi, este caldă, menţinându-se în jurul valorilor maxime pentru această perioadă a anului.

Astfel, astăzi sunt aproximativ 21 de grade Celsius, cu şanse minime de precipitaţii pentru după-amiază. Mâine vor fi 25 de grade Celsius cu şanse mai mari de ploaie în jurul prânzului, iar duminică vor fi 26 de grade Celsius cu şanse mai mari de precipitaţii în jurul orelor 14.

Din punct de vedere economic, PIB-ul Costa Ricăi a crescut considerabil în 2017, ajungând la valoarea de 61,5 mld. dolari, cu un PIB per Capita de 12.382 dolari, inflaţia s-a menţinut la un nivel foarte bun, de 2,6% şi rata şomajului este una acceptabilă.

Guvernul oferă servicii medicale de calitate la preţuri bune.De asemenea, Costa Rica este cunoscută în America Latină pentru nivelul foarte bun de educaţie, rata de alfabetizare fiind de 97%.

Ca formă de organizare, Costa Rica este republică prezidenţială, şeful de stat fiind Luis Guillermo Solis. Religia oficială este romano-catolică.

Limba oficială din Costa Rica este limba spaniolă, moştenire din perioada în care conchistadorii au intrat în America de Sud. Şi-a declarat independenţa faţă de Spania în 1821, însă aceasta a fost recunoscută de Ragatul Spaniei abia în 1850.

O persoană cu studii universitare are un salariu minim pe economie de 1.134 de dolari în costa Rica, în timp ce pentru o menajeră, salariul minim pe economie este de 321 de dolari, aceste sume fiind impuse de Ministerul Muncii din Costa Rica ca salariu minim pe economie, în funcţie de pregătirea şi activitatea salariatului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO