Eveniment

Cum au ajuns românii să plătească pentru apă, gaze, electricitate şi căldură chiar şi cu 160% mai mult decât acum 7 ani

Cum au ajuns românii să plătească pentru apă, gaze,...

Autor: Andreea Neferu

26.02.2013, 00:08 3540

"Este o schimbare în coşul de consum, în sensul că un procentaj din ce în ce mai mare din cheltuielile lunare merg către plata utilităţilor şi către mâncare. Ne-am întors practic la nivelul din 2005", spune analistul economic Dragoş Cabat. El spune că tendinţa de creştere a ponderii cheltuielilor pentru utilităţi publice în totalul cheltuielilor unei gospodării va continua şi în anii următori, în contextul în care sunt prevăzute începând cu a doua jumătate a anului acesta până în 2017-2018 noi scumpiri la gaze şi electricitate, ca urmare a liberalizării pieţei. "Impactul va fi puternic atât la nivelul inflaţiei, cât şi la nivelul consumului şi al puterii de cumpărare", mai spune Cabat.

Ponderea cheltuielilor pentru utilităţile publice (locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili) în totalul cheltu­ielilor de consum ale unei gospodării a crescut aproape în fiecare din ultimii ani, atingând un maximum de 16,6% în 2010, echivalentul a circa 247 de lei lunar pe gospodărie, potrivit datelor de la Statistică. Printre cei mai mari furnizori de utilităţi publice din România se numără Apa Nova, Enel, Electrica, E.ON sau GDF Suez Energy. Creşterea preţurilor la utilităţi din ultimii ani s-a revăzut şi în cifra de afaceri şi profitul net al acestor companii.

Un exemplu este Apa Nova Bucureşti, care înregistra în 2005 o cifră de afaceri de 285 de milioane de lei (78,7 milioane de euro), iar în 2011 rulajul său a ajuns la circa 494 de milioane de lei (117 milioane de euro). Similar, profitul net a crescut de la 45,3 milioane de lei (12,5 milioane de euro) în 2005 la circa 86 de milioane de lei (20,3 milioane de euro) în 2011.

Analiza ZF cu privire la evoluţia preţurilor pentru utilităţi publice vine în contextul în care francezii de la Apa Nova, care oferă servicii de alimentare cu apă şi canalizare în Bucureşti, au anunţat recent că vor mări tarifele la apă potabilă şi canalizare cu circa 16%. Majorarea de tarife vine la 15 luni după ce apa şi canalizarea s-au mai scumpit cu alte 36 de procente. Practic, dacă la finalul lunii noiembrie 2011, un metru cub de apă potabilă costa 3,23 lei, cu TVA inclusă, în prezent a ajuns să coste 5,54 lei, adică o creştere de aproape 71% faţă de acum 15 luni, potrivit calculelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO