Eveniment

Cum afectează pandemia piaţa imobiliarelor: Valul patru a determinat stagnarea chiriilor

Cum afectează pandemia piaţa imobiliarelor: Valul patru...

Autor: Dorin Oancea

12.10.2021, 10:26 127

Noul val al pandemiei de COVID-19 a determinat o stagnare a preţurilor pe piaţa închirierilor, arată un studiu RE/MAX România. Totodată, cererea pe ambele segmente – rezidenţial şi office – a rămas constantă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă a scăzut comparativ cu 2019.

Conform datelor cumulate din birourile RE/MAX România, cererea pe segmentul chirii rezidenţiale a cunoscut în septembrie o creştere de cca. 20% faţă de anul precedent, cele mai numeroase solicitări fiind la începutul lunii, când planul de învăţământ prevedea reluarea şcolilor în format fizic. Însă aceasta a scăzut accentuat spre sfârşitul lunii, când condiţiile impuse de pandemie au devenit mai restrictive, iar universităţile au anunţat reluarea cursurilor în mediul online.

Cele mai căutate tipuri de locuinţe rămân, în continuare, apartamentele, urmate de garsoniere şi case/vile. Totodată, în ciuda scumpirilor din ultima perioadă, preţul chiriilor s-a menţinut relativ constant, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În prezent, pentru un apartament cu două camere, preţurile la închiriere variază între 300 şi 600 de euro în Bucureşti, 300 şi 550 de euro în Cluj, respectiv 250 şi 450 de euro în Timişoara, în funcţie de zonă, finisaje şi suprafaţă. Pentru o garsonieră, chiriaşii plătesc între 200 şi 350 de euro în Bucureşti, 200-350 de euro în Cluj şi 150-250 de euro în Timişoara.

„Condiţiile incerte din piaţă ne împiedică să facem predicţii pentru viitor, însă principalul factor de schimbare a tendinţelor, cu impact direct asupra pieţei chiriilor în oraşele mari, este reprezentat de evoluţia pandemiei şi a măsurilor restrictive impuse de autorităţi”, a declarat Iulian Berghian, Director Executiv RE/MAX România

În anul 2020, funcţionarea şcolilor în online a cauzat scăderea cererii pentru chirii rezidenţiale, mai ales în principalele oraşe universitare. Cele mai mari schimbări s-au remarcat, însă, pe piaţa clădirilor de birouri, unde angajatorii, datorită necesităţii implementării sistemului work from home, au renunţat la spaţiile de birouri sau au renegociat în jos chiriile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO