Eveniment

Cum a intrat în toamnă economia României. Încrederea analiştilor financiari în economie, la cel mai înalt nivel din ultimul an. Unde este criza anunţată?

Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România: Creşterea economică va coborî spre 3,5-4%, dar şi aceasta este o creştere economică foarte bună, este spre potenţialul economiei. Creşterea încrederii analiştilor financiari în economie este, prin urmare, îndreptăţită. Dar încrederea, ştiţi cum e: azi este, mâine nu este. Ne bucurăm că avem un deficit bugetar de sub 3% din PIB.

Autor: Răzvan Botea

25.09.2018, 00:07 3152

♦ Încrederea analiştilor financiari în economia României a crescut în august la cel mai mare nivel din ultimul an, sentiment generat, cu precădere, de situaţia externă - o economie mondială cu motoarele turate la maximum, care depăşeşte toate obstacolele din cale ♦ În aceeaşi vreme şefii de companii arată că industria stagnează, lucru deloc încurajator, având în vedere că industria înseamnă aproape un sfert din PIB.

 

 

Indicatorul de încredere macroe­conomică al CFA România a crescut în august faţă iulie cu 4,9 puncte, până la 50 puncte, cel mai înalt nivel înregistrat în acest an. Faţă de luna august a anului trecut, indicatorul a scăzut totuşi cu 0,7 puncte, potrivit sondajului lunar publicat luni de CFA România.

„Încrederea analiştilor a crescut în principal graţie condiţiilor externe – o economie mondială care merge foarte bine. Pe plan intern, îngrijorările s-au mai domolit. Inflaţia a atins un vârf şi ne aşteptăm ca ea să cadă spre 4% la final de an. Deficitul bugetar va fi menţinut anul acesta la 3% din PIB – din nefericire cu tăierea cheltuielilor de investiţii. Creşterea economică va coborî spre 3,5-4%, dar şi aceasta este o creştere economică foarte bună, este spre potenţialul economiei. Creşterea încrederii analiştilor financiari în economie este, prin urmare, îndrep­tă­ţită. Dar încrederea, ştiţi cum e: azi este, mâine nu este. Ne bucurăm că avem un deficit bugetar de sub 3% din PIB. Dar este un deficit pe vârf de creştere economică. Or, în astfel de cazuri ar trebui să avem surplus, pentru a putea face faţă unor vremuri mai puţin faste. Este greu de crezut că, cu actualele cheltuieli salariale, anul viitor vom mai putea ţine deficitul la sub 3% din PIB”, comentează Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO