Eveniment

Cum a ajuns unul dintre cei mai bine văzuţi miniştri ai Guvernului Boc în "ghearele" DNA pentru trafic de influenţă

Cum a ajuns unul dintre cei mai bine văzuţi miniştri ai Guvernului Boc în "ghearele" DNA pentru trafic de influenţă

Autor: Iulian Anghel

13.07.2011, 15:05 1117

Unul dintre cei mai bine cotaţi miniştri ai Guvernului Boc seaflă în centrul celui mai nou scandal de corupţie, o situaţiedestul de complicată nu doar pentru partidul din care face parte,UDMR, ci şi pentru Guvern. Şi asta pentru că Borbely Laszlo (57 deani) este unul dintre cei mai bine văzuţi miniştri ai actualuluiGuvern, iar, de 20 de ani de când este în politică nimeni nu i-apus cu seriozitate la îndoială integritatea. Iată însă că DNAsusţine altceva. Dapartamentul Naţional Anticorupţia apercheziţionat astăzi un apartament al unei rude de-ale sale încăutarea de probe împotriva ministrului, acuzaţiile procurorilor laadresa demnitarului fiind cât se poate de clare: trafic deinfluenţă. Suma pentru care s-ar fi făcut acest trafic de influenţăeste mică pentru statutul social al celui învinuit - 20.000 deeuro.

Concret, ministrul ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de europentru amenajarea unui apartament, în schimbul influenţei sale înatribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale"Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş. Nu mai puţin de 18contracte ar fi primit respectiva firmă în timpul mandatului luiBorbely (sfârşitul lui 2008 - prezent).

DNA susţine: respectiva firmă, Lescaci Com SRL a primit înultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "ApeleRomâne", în valoare de peste 310 de mil. lei, 18 dintre acestea întimpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupţie au început deja urmărirea penală în acestdosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare alucrărilor, Ioan Ciocan. Un consilier al ministrului, SzepessySzabolcs, care ar fi fost intermediar între omul de afaceri şiministru a fost pus sub acuzare.

Starea materială a ministrului este una modestă, aratădeclaraţia sa de avere: un apartament şi o maşină.

Borbely a intrat în Parlamentul României în 1990 şi, cu miciîntreruperi, a rămas acolo până astăzi. Când nu a fost parlamentara deţinut poziţii în Guvern - a fost pe rând ministru delegatpentru transporturi, ministru dezvoltării şi, actualmente, ministrual mediului.

UDMR îl susţine în continuare pe Borbely şi a emis ipoteza că lamijloc ar fi o răzbunare - cu referire la opoziţia Uniunii faţă deregionalizarea României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO