Eveniment

CSM susţine demersul ICCJ: Consiliul transmite CCR opinia sa juridică legată de eliminarea pensiilor

CSM susţine demersul ICCJ: Consiliul transmite CCR...

Autor: Departamentul Social

29.01.2020, 19:25 48

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susţine demersul legal al Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), de sesizare a Curţii Constituţionale (CCR), CSM urmând să transmită CCR opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituţionalitate, anunţă instituţia.

„Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul faţă de adoptarea de către Camera Deputaţilor, în şedinţa din data de 28 ianuarie 2020, a legii prin care este eliminată pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor. Această situaţie este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie”, conform unui comunicat de presă transmis de CSM.

În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii susţine „în mod ferm” demersul legal al Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare, asupra propunerii legislative adoptate de Camera Deputaţilor.

„La rândul său, în susţinerea demersului iniţiat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul va transmite Curţii Constituţionale opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituţionalitate intrinsecă şi extrinsecă ale actului normativ adoptat, deduse atât din jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, cât şi din reglementări internaţionale cu incidenţă în domeniul statutului magistratului şi al independenţei justiţiei”, conform sursei citate.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii „îşi exprimă regretul faţă de modalitatea inacceptabilă” în care Parlamentul României a înţeles să se raporteze la autoritatea judecătorească, adoptând o măsură cu consecinţe grave asupra independenţei justiţiei şi statutului magistratului în lipsa oricărui dialog instituţional onest. Această conduită concretizează practic unele luări de poziţie repetate ale liderilor politici, având ca efect încurajarea unui curent social negativ împotriva magistraţilor, la nivelul opiniei publice.

„Procedând astfel, Camera Deputaţilor a ignorat principii constituţionale şi a asumat generarea unor vădite consecinţe negative la nivelul întregii societăţi. În calitate de garant constituţional al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii nu va abdica de la susţinerea necondiţionată a tuturor principiilor care dau conţinut acestei valori constituţionale”, afirmă CSM.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR), pentru controlul constituţionalităţii abrogării legii privind pensiile de serviciu, conform unei informări a instanţei supreme.

Secţiile Unite ale ICCJ s-au întrunit miercuri seara şi, în prezenţa a 108 judecători, s-a decis sesizarea CCR.

„Sesizarea de neconstituţionalitatea priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi de natură intrinsecă”.

Astfel, magistraţii de la ICCJ sunt de părere că proiectul de lege care abrogă pensiile de serviciu încalcă mai multe prevederi ale Curţii Constituţionale. Între acestea se numără principiul independenţei magistraţilor, dar şi principiul nediscriminării.

Pensiile speciale pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcând militarii şi poliţiştii.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Indemnizaţiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor şi poliţiştilor.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, urmând să ajungă la preşedintele României pentru promulgare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO