Eveniment

CSM: Raportul MCV remarcă atacurile la adresa independenţei justiţiei

CSM: Raportul MCV remarcă atacurile la adresa...

Autor: Otilia Ciocan

23.01.2014, 19:57 47

Raportul MCV remarcă atacurile la adresa independenţei justiţiei, dar şi „tentativele de legiferare discriminatorie“, arată Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), într-o analiză a raportului de ţară, făcută publică ieri. În raportul MCV prezentat miercuri este subliniat rolul Consiliului Superior al Magistraturii în apărarea independenţei justiţiei, dar şi a imparţialităţii şi reputaţiei magistraţilor, a precizat CSM. „Se recomandă crearea unui fond special pentru sprijinirea financiară a magistraţilor în demersurile judiciare pentru apărarea reputaţiei şi independenţei“, se menţionează în documentul citat. Potrivit CSM, Comisia a notat în raport „tentativele de legiferare discriminatorie“, prin excluderea parlamentarilor din rândul subiecţilor activi ai unor infracţiuni de corupţie. Consiliul Superior al Magistraturii a decis elaborarea unui plan de măsuri privind recomandările făcute în raportul MCV.

„Plenul CSM a hotărât, în şedinţa din 23 ianuarie a.c. ca, pe baza Raportului tehnic detaliat care însoţeşte Raportul Comisiei Europene, Direcţia Afaceri Europene, Relaţii Internaţionale şi Programe, cu sprijinul celorlalte compartimente din cadrul Consiliului, potrivit atribuţiilor specifice, să elaboreze un plan de măsuri la nivelul CSM (inclusiv Inspecţia Judiciară, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri)“, menţionează CSM. Raportul MCV din acest an are un număr redus de recomandări a căror implementare revine CSM, marea majoritate fiind adresate Legislativului şi Executivului. Totodată, reprezentanţii Consiliului au arătat că măsurile propuse de Comisie sunt în consonanţă cu obiectivele instituţiei şi cu nevoile sistemului judiciar românesc, „în vederea asigurării sustenabilităţii şi a ireversibilităţii reformei judiciare în România, întărirea statutului judecătorului şi procurorilor, şi a consolidării statului de drept şi a supremaţiei legii“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO