Eveniment

CSFB nu pariaza pe incheierea negocierilor cu UE mai devreme de primavara lui 2005

15.03.2004, 00:00 14



Gigantul financiar Credit Suisse First Boston (CSFB) nu crede ca guvernul Nastase va fi capabil sa incheie negocierile cu UE pana la alegerile generale.



"Chiar cu o mobilizare puternica, consideram ca nu este realista perspectiva ca guvernul sa incheie toate capitolele de negociere inainte de octombrie 2004", arata analistii CSFB in cel mai recent raport privind Romania.



De asemenea, acestia apreciaza ca dificultatea inchiderii a nu mai putin de opt capitole (dificile oricum prin continutul lor) intr-un interval de 7-8 luni, ar putea fi amplificata de greutatea cu care guvernul s-ar putea concentra asupra negocierilor pe masura apropierii alegerilor.



"Credem ca Romania poate incheia toate capitolele pana in primavara lui 2005, caz in care data-tinta de aderare - 1 ianuarie 2007 - ramane credibila", estimeaza raportul.



Potrivit documentului, daca guvernul nu va putea incheia negocierea tuturor capitolelor pana in octombrie 2004, insa procesul va fi finalizat pana in primavara lui 2005, tinta aderarii in 2007 nu va fi pusa in pericol. "Insa guvernul trebuie sa obtina in acest an statutul de economie de piata functionala pentru ca tinta sa ramana credibila", arata analistii CSFB.



Pana in prezent, Romania a inchis, provizoriu, 22 de capitole din 30, fata de 26 in cazul Bulgariei. Avansul vecinei de la sud este justificat incepand cu pregatirea mult mai din timp decat Romania a documentelor de pozitie pe baza carora se negociaza fiecare capitol.



CSFB crede ca "exista o probabilitate ridicata" ca guvernul sa inchida pana la jumatatea anului capitolele privind libera circulatie a serviciilor, respectiv energia. Capitolele ramase - concurenta, agricultura, politici regionale, mediu, justitie si afaceri interne, prevederi financiare si bugetare - sunt considerate toate dificil de inchis in timp util. Comparativ cu situatia celor zece candidati din primul val, cu circa un an inaintea datei tinta de incheiere a negocierilor, CSFB arata ca nici Bulgaria, nici Romania nu stau prea rau.



Potrivit raportului, potentialele probleme de absorbtie a primului val de extindere a UE, precum si dezbaterile continue din interiorul Uniunii privind problema migratiei si a constitutiei europene, ar putea ingreuna procesul aderarii atat pentru Bulgaria cat si pentru Romania.



Acestea ar putea constitui insa un obstacol mai mare pentru Romania, fiind vorba de o tara mai mare, cu repercusiuni mai substantiale pentru UE.



Analistii CSFB apreciaza ca incheierea unui nou acord cu FMI va ajuta Romania sa obtina statutul de economie de piata "deplin" functionala in raportul Comisiei Europene din luna octombrie si va da mai multa credibilitate Bucurestiului la Bruxelles.



"Implicarea FMI in deciziile de politica economica a Romaniei, sustenabilitatea deficitului de cont curent si continuarea tendintei de dezinflatie sunt printre criteriile de baza avute in vedere de Comisia Europeana pentru acordarea etichetei de economie de piata deplin functionala", se arata in raport.



Sansele de atingere a acestui obiectiv ar putea fi sporite prin indeplinirea intr-o cat mai mare masura a angajamentelor luate de guvern prin lista de actiuni prezentate forurilor europene si care au ca termen sfarsitul lunii iunie. In acelasi timp, CSFB nu are elemente care sa sugereze ca nemultumirea UE privind semnarea cu compania americana Bechtel a contractului pentru constructia autostrazii Brasov -Bors, va boca obtinerea statutului.



Divizia europeana a bancii de investitii Credit Suisse First Boston a fost angajata de guvernul Romaniei, alaturi de ING Barings, pentru a acorda consultanta financiara in vederea privatizarii companiei Petrom - unul din cele mai importante puncte de pe lista de angajamente a executivului. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO