Eveniment

Criza taie din numarul studentilor cu taxa

Criza taie din numarul studentilor cu taxa

Ion Rosca, rectorul ASE: Ne asteptam ca numarul studentilor inscrisi la taxa sa scada anul viitor, ca urmare a reducerii venitului disponibil al populatiei.

26.02.2009, 19:36 209

Pentru anul universitar 2009 - 2010, Academia de Studii Economice Bucuresti (ASE) va scoate la concurs un numar de locuri mai redus cu 600, pana la 4.200, iar reducerea vizeaza in principal locurile cu taxa.

"Este vorba de o criza financiara si in invatamant. In 2009, aproape toate variabilele de calcul ale veniturilor au traiectorii descendente. Pentru finantarea procesului propriu-zis de invatamant, veniturile vin atat de la bugetul statului pentru elevii la buget, cat si din taxele platite de studentii la taxa. Ne asteptam ca numarul studentilor inscrisi la taxa sa scada anul viitor, ca urmare a reducerii venitului disponibil al populatiei", spune Ion Rosca, rectorul ASE. Anul acesta, bugetul ASE este de 105 milioane de euro, din acesta aproape 70% provenind din taxe si sponsorizari.
In cazul Universitatii Bucuresti, lucrurile stau mai bine in conditiile in care taxele reprezinta numai 17% din bugetul total.
"Taxele care provin din partea studentilor reprezinta 17% din bugetul nostru si au tendinta de a scadea proportional pentru ca finantarea de la guvern a fost ceva mai mare anul trecut. Cu toate acestea, ele nu reprezinta o resursa foarte importanta", explica Ioan Panzaru, rectorul Universitatii Bucuresti.
El a adaugat ca anul trecut institutia a incasat 37 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro) din taxe. Numarul studentilor inscrisi la taxa din cadrul Universitatii Bucuresti este de 12.000.
Panzaru atrage atentia insa ca taxele la stat sunt mai mai mari decat la facultatile particulare, iar in cazul in care studentii nu ar mai putea plati, ei s-ar indrepta mai degraba catre facultatile private.
Valoarea taxei de studiu platita de un student inscris la Universitatea Bucuresti este de 2.500 de lei pe an, peste valoarea taxei de la facultatile private, care in general nu depaseste 2.000 de lei.
Spre deosebire de universitatile de stat, care primesc si finantare de la bugetul de stat, facultatile particulare ar putea avea mai mult de suferit. "In fiecare an universitar exista un anumit procent de studenti care nu achita taxele scolare la termenele stabilite. Pana acum acest procent se mentine in limitele normale, cu o usoara crestere fata de anul trecut, dar ne asteptam ca acest procent sa creasca in urmatoarele luni. Ca si in anii anteriori, vom reesalona datoriile studentilor care nu vor reusi sa-si achite taxele la termen", spune Corina-Adriana Dumitrescu, rector al Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir (UCDC), care are 18.000 de studenti si 4.000 de masteranzi.
Si Victor Ciupina, rectorul Universitatii Ovidius din Constanta, se asteapta ca impactul crizei sa se resimta in curand. "Deocamdata nu avem semne din partea studentilor ca nu vor mai putea sa plateasca taxele. Cu toate acestea, este posibil sa apara semne mai concrete, pe masura ce apar tot mai multi someri. Constanta insa are un numar redus de someri fata de alte zone din tara".
In Romania exista peste 50 de institutii de invatamant superior de stat si 27 de institutii de invatamant superior particulare acreditate, la care se adauga peste 20 de institutii particulare de invatamant superior acreditate sa functioneze provizoriu. Ultimele date statistice arata ca in anul universitar 2007 - 2008 Romania avea aproape un milion de studenti, 381.000 din acestia optand pentru invatamantul privat.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO