Eveniment

Criza politică. Reacţia lui Cioloş, după întâlnirea cu premierul desemnat: USR nu poate să susţină un guvern de criză

Criza politică. Reacţia lui Cioloş, după întâlnirea...

Autor: Andreea Tobias

25.10.2021, 14:01 1144

USR nu poate să susţină un guvern de criză, spune Dacian Cioloş după întâlnirea de luni cu premierul desemnat: „USR crede că soluţia pentru această perioadă este un guvern cu o majoritate în Parlament”.

„Sentimentul meu a fost că a fost o întâlnire mai mult de formă, pentru că domnul premier ştia deja care e poziţia USR. Poziţia noastră e neschimbată şi i-am comunicat asta domnului Ciucă. Din punctul nostru de vedere, dacă asta ar fi fost soluţia pentru România - un guvern minoritar cu un program de criză - acest lucru putea fi deja decis în urmă cu o săptămână, pentru că noi am făcut această propunere. Din ceea ce a spus domnul premier desemnat, nu sunt diferenţe mari între ceea ce noi am propus săptămâna trecută şi ceea ce intenţionează să propună acum guvernul dânsului”, a afirmat Cioloş.

Liderul USR a spus că a crezut că există o altă variantă, „o soluţie mai bună”, că există deja o înţelegere între PNL şi PSD, dar a constatat că PNL vine tot cu soluţia unui guvern minoritar şi un program de criză.

„I-am explicat domnului premier desemnat că în aceste condiţii USR nu poate să susţină un guvern de criză. Noi credeam că soluţia pentru această perioadă este un guvern cu o majoritate în parlament şi PNL are posibilitatea să negocieze o astfel de majoritate, fie cu PSD, fie cu USR. O astfel de majoritate ar putea susţine şi măsuri de criză şi reforme. PNL trebuie să aleagă ce vrea, dacă chiar vrea să dea un guvern al ţării”, a adăugat acesta.

Întrebat în ce condiţii ar negocia USR o eventuală refacere a coaliţiei, Cioloş a menţionat 4 condiţii:

- calendar de reforme asumat, cu măsuri clare

- buget pe 2022 cu un cadru general şi priorităţi

- protocol de funcţionare a coaliţiei

- structura Guvernului să fie cea care a fost deja agreată la începutul mandatului fostei coaliţii.

„Mandatul domnului Ciucă e de a construi un guvern minoritar. Am spus că USR nu poate să susţină un astfel de guvern”, spune Dacian Cioloş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO