Eveniment

Criza politică. Preşedintele USR, Dacian Cioloş: PNL trebuie să decidă cât mai repede cu cine doreşte să negocieze o majoritate

Criza politică. Preşedintele USR, Dacian Cioloş: PNL...

Autor: Andreea Tobias

02.11.2021, 10:11 59

PNL trebuie să decidă cât mai repede cu cine doreşte să negocieze o majoritate, declară preşedintele USR, Dacian Cioloş. El spune legat de scenariul unui Guvern PNL-PSD că „apetitul" social-democraţilor pentru reforme e cunoscut.

Dacian Cioloş spune la RFI că „PNL-ul trebuie să decidă cât mai repede cu cine doreşte să negocieze o majoritate, pentru că una e să negociezi o majoritate cu PSD-ul, am văzut care sunt pretenţiile PSD-ului, ce aşteptări au, ce pretenţii au, cu impact bugetar masiv, ştim apetitul, între ghilimele, al PSD-ului pentru reforme şi pentru modernizarea României şi există posibilitatea refacerii coaliţiei de centru-dreapta, între PNL, USR şi UDMR, dar asta presupune să stabilim un program de reforme, să ne înţelegem pe nişte măsuri imediate care trebuie luate pentru a scoate ţara din criză (...). PNL-ul trebuie să decidă, pentru că sentimentul meu ieri a fost că încă nu e decis dacă intenţionează să meargă cu PSD sau cu USR şi sunt două lucruri total diferite".

Întrebat dacă aşteaptă mai întâi ca PNL să anunţe clar că vrea refacerea coaliţiei cu USR şi de-abia după aceea va negocia cu ei sau va merge oricum la discuţii, Dacian Cioloş răspunde: „Putem merge, dacă există o intenţie din partea PNL-ului”.

Reporterul remarcă: „O intenţie de negociere, dar asta nu înseamnă automat că vor dori să facă o alianţă cu dvs”, iar Dacian Cioloş răspunde: „Bun, o să avem probabil o primă discuţie, dar negocieri nu o să începem decât în momentul în care e clar că PNL-ul doreşte să refacă coaliţia cu USR. Adică să fim într-o situaţie în care PNL-ul se plimbă de la PSD la USR şi apoi din nou la PSD şi apoi din nou la USR, nu cred că asta-i modalitatea prin care putem stabili rapid o structură a unui Guvern, cu un program de guvernare. Aici e o alegere de făcut, care merge dincolo de cine dă mai mult şi cine cedează mai mult de o parte sau de alta, e o chestie chiar de orientare de principiu, pentru că nu o să negociezi acelaşi program de guvernare cu USR-ul pe care o să-l negociezi cu PSD-ul. Un program de guvernare nu poate fi plimbat aşa, de la un partid la celălalt”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO