Eveniment

Criza a lovit grav în exporturile de bunuri: minus 40% în luna mai (an/an) după o cădere de 47% în aprilie. La 5 luni, exporturile au fost de 23 mld. euro, în scădere cu 5,6 mld. euro, iar importurile au fost de 30 mld. euro, mai mici cu 4,8 mld. euro

Criza a lovit grav în exporturile de bunuri: minus 40%...

Autor: Iulian Anghel

18.07.2020, 10:13 248

♦ Exporturile au scăzut cu 40% în mai, faţă de mai 2019, o ameliorare uşoară comparativ cu căderea de 47% din aprilie, faţă de aprilie trecut ♦ Exporturile, de 23,7 mld. euro, la cinci luni, au pierdut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, 5,6 miliarde de euro (minus 19%), iar importurile, de 30 mld. euro, au fost mai mici cu 4,8 miliarde de euro (minus 13,5%).

Deficitul comercial continuă însă să se adâncească, pentru că scăderea exporturilor este mai mare decât cea a importurilor. Faţă de aceeaşi lună a anului precedent, în martie (debutul crizei), exporturile au scăzut cu 11,3%, iar importurile cu 1,8%. În aprilie, lună considerată de economişti drept cea mai rea din această perioadă, exporturile au scăzut cu 47%, iar importurile cu 34%. Luna mai a adus o scădere pentru exporturi de 40,1%, iar pentru impor­turi de 35,4%.

La cinci luni din an, an/an, expor­turile au scăzut cu 19%, iar importurile cu 13,5% şi, astfel, deficitul comercial s-a adâncit cu 742 mil. euro, până la 7,3 mld. euro - cel mai mare deficit înregistrat în perioada men­ţionată, în ultimul deceniu.

Ianuarie şi februarie au fost luni de creştere, atât pentru exporturi cât şi pentru importuri. Martie a fost primul semn de cădere pentru exporturi, deşi importurile au rămas, la trei luni, an/an, pe plus, cu toate că, martie la martie, scăderea a fost uşoară, de 1,8%. Închi­derea economiei a pus însă punct ori­cărei iluzii.

De suferit au suferit cel mai mult sectoarele auto şi cel manufacturier. În primele cinci luni din an, exportul de maşini şi componente auto (46,3% din totalul exporturilor) a avut o cădere de 22,2%, adică peste valoarea generală de 19%. Importurile de maşini şi componente, de asemenea, au suferit (multe dintre importurile din România folosesc exporturilor): minus 18,4%. Sectorul manufacturier, clasificat după materie primă, a avut o cădere la export de 18,4%, iar la import de 15%. Alte produse manufacturiere au avut o cădere la export de 26,4%, iar la import de 14,5%.

Exportul net (şi bunuri şi servicii) a avut, la trei luni din an, an/an, o contribuţie negativă la PIB, de minus 4,6%. Totuşi, pe termen scurt şi mediu, analiştii Băncii Transilvania estimează o ameliorare a contribuţiei exportului net la dinamica anuală a PIB, scenariu susţinut de majorarea ratei de econo­misire, perspectivele de depreciere pentru cursul real efectiv al leului şi ameliorarea ofertei interne de bunuri în ciclul postpandemie.

„În scenariul central diferenţialul dintre dinamica anuală a importurilor şi ritmul anual al exporturilor s-ar putea ajusta spre un nivel mediu de 0,5 puncte procentuale în perioada 2020-2022“, arată Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, într-o analiză publicată pe site-ul instituţiei.

Potrivit datelor publicate de INS, la finalul săptămânii trecute, România a înregistrat, în primele cinci luni ale anului, un deficit comercial de 7,34 mi­liarde euro, cu 742,3 milioane euro mai mare decât în perioada similară din 2019. În total, exporturile s-au ridicat la 23,7 mld. euro, iar importurile la 31 mld. euro.

În luna mai, a doua lună de blocaj eco­nomic cauzat de COVID-19, de­ficitul balanţei comerciale a fost de 1,25 mi­liarde euro, după ce exporturile s-au redus cu 40,1% faţă de perioada similară a anului trecut, la 3,75 mld. euro, iar importurile au scăzut cu 35,4%, până la 5 mld. euro.

Valoarea schimburilor intra-UE 27 de bunuri în primele cinci luni ale anului a fost de 17,15 mld. euro la expedieri şi de 22,6 mld. euro la introduceri, reprezentând 72,2% din total exporturi şi 72,9% din total importuri. Valoarea schimburilor de bunuri (extra-UE 27) a fost de 6,5 mld. euro la exporturi şi de 8,4 mld. euro la importuri, reprezentând 27,8% din total exporturi şi 27,1% din total importuri.

iulian.anghel@f.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO