Eveniment

Criza la Lukoil se extinde: ruşii au închis rafinăria

Criza la Lukoil se extinde: ruşii au închis rafinăria

Autor: Radu Bostan

07.10.2014, 00:07 667
Scandalul din jurul afacerilor Lukoil pe piaţa locală se extinde. Procurorii, care suspectează mai multe firme ale ruşilor, inclusiv rafinăria Petrotel, de evaziune fiscală, au impus sechestru asigurător asupra stocurilor de ţiţei şi produse petroliere ale rafinăriei. În replică, reprezentanţii Lukoil au anunţat închiderea rafinăriei, iar urmarea ar putea fi trimiterea în şomaj a cel puţin 500 de oameni, angajaţii rafinăriei.

În scandal a intrat şi premierul Victor Ponta, care a subliniat importanţa Lukoil în economie, cu circa 3.500 de angajaţi şi relaţii comerciale cu companii de stat precum Oltchim, Oil Terminal şi Conpet. Premierul a insistat că nu doreşte să amestece Gu­ver­nul în munca procu­ro­rilor, dar este pentru prima oară când Victor Ponta evi­den­ţiază impactul în eco­no­mie al unei companii vizate de o anchetă penală.

Până acum, anchetele de evaziune fiscală sau infrac­ţiuni de altă natură au vizat în ge­neral companii cu capital ro­mânesc şi prejudicii mult mai mici. Firmele din grupul Lukoil sunt suspectate de procurori că au creat un pre­judiciu de un miliard de lei (230 mil. euro) din evaziune fiscală şi spălare de bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO