Eveniment

Criza declanseaza razboi in politica: Preda il invinovateste pe Vladescu pentru situatia economica

06.05.2010, 23:06 24

Vicepresedintele PDL, Cezar Preda, a declarat ca vinovat pentrusituatia actuala este ministrul finantelor Sebastin Vladescu,pentru ca nu a urmarit foarte atent modul in care sunt colectatetaxele pentru bugetul de stat.

Preda l-a mai acuzat pe Vladescu de numiri in functie a unordirectori care s-au dovedit incapabili de a strange bani pentrubuget.

"Romania a ajuns intr-o perioada foarte grea cu bugetdezechibrat. Principala cauza a deficitului a fost si esteconsiderata colectarea fondurilor la bugetul statului. Or, aicicred ca PDL nu a facut ceea ce trebuia sa faca, prin asumareaacestui buget al Romaniei, sa urmareasca la nivel de judet foarteatent modul in care se colecteaza taxele, astfel incat bugetultarii sa fie alimentat", a afirmat Preda, citat de Mediafax.

Declaratiile lui Preda vin in contextul in care o misiune a FMIse afla la Bucuresti in perioada 27 aprilie - 9 mai, cu doua zilemai mult decat anuntase Fondul initial.

Totodata, reprezentantii FMI au realizat ieri o vizita laConsiliul Superior al Magistraturii (CSM) unde au adresat intrebariprivind functionarea sistemului judiciar, rolul Consiliului, dar sicu legea pensiilor. De asemenea, oficialii FMI au cerut detaliidespre atributia CSM de avizare a proiectelor de acte normativeprivind sistemul judiciar, dar si despre punctul de vedere alConsiliului in legatura cu legea pensiilor. Intalnirea de laConsiliul Superior al Magistraturii a avut loc la solicitareamembrilor delegatiei FMI.

Tot ieri, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a transmissefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, o invitatie de aavea o discutie cu membrii Biroului Permanent pentru a detaliaviziunea si abordarea pe care reprezentantii FMI o au asuprasituatiei economice si a posibilelor solutii in fata crizei.

"In acest moment, exista incertitudini care se amplifica pemasura ce scenariile vehiculate in presa cu privire la posibilemasuri devin tot mai sumbre. Din acest motiv, extinderea dialoguluiintre partenerii externi si institutiile nationale se impune casolutie optima pentru construirea consensului si pentruconsolidarea sustinerii publice a angajamentelor pe care Romania sile asuma", spune Mircea Geoana intr-o scrisoare adresata luiFranks.

FMI se afla in Romania pentru cea de-a patra revizuire aacordului stand-by incheiat intre Romania si institutia financiarainternationala. In urma acestei revizuiri consiliul director al FMIva decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-acincea transa din acord, in suma de 850 mil. euro.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 mld. euro,pachetul total de finantare de la Fond, UE, BM si BERD urmand saajunga la 19,95 mld. euro. Romania a atras deja imprumuturi decirca 11,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO