Eveniment

Cristina Totu, director, Direcţia IMM, CEC Bank: Portofoliul IMM înseamnă 6,4 mld. lei şi peste 12.200 facilităţi de credit în decembrie anul trecut

Conferinţa ZF IMM’24. Echilibrul IMMperfect

Cristina Totu, director, Direcţia IMM, CEC Bank:...

Autor: Mirabela Tiron

17.04.2024, 11:15 113

CEC Bank a acordat peste 58.000 credite în valoare totală 10,5 miliarde de lei anul trecut, din care cea mai  mare parte a fost contractată de companii.

“Creditarea s-a realizat pe toate sectoarele din economie, în special industrie, agricultură, sector energetic şi comerţ. Portofoliul IMM în cadrul CEC Bank înseamnă 6,4 mld. lei şi peste 12.200 facilităţi de credit în decembrie anul trecut. Un alt aspect pe care am insistat a fost absorbţia fondurilor europene, care este extrem de importantă în dezvoltarea companiilor”, a spus Cristina Totu, director, Direcţia IMM, CEC Bank în cadrul conferinţei ZF IMM’24. Echilibrul IMMperfect

Ea a mai precizat că prezenţa continuă şi constantă a companiei în piaţă a dus CEC Bank mai aproape de provocările cu care se confruntă IMM-urile în acest moment. “Aş enumera trei din ele care sunt specifice tututor segmentelor din economie: creşterea preţurilor, presiunea factorului resursă umană şi contextul macroeconomic”.

Primele două provocări pot fi adresate prin contractarea unei linii prin finanţarea capitalului circulant care în oferta actuală a CEC Bank poate include o componentă de garantare FEI, ce vine în sprijinul creşterii competitivităţii şi sustenabilităţii şi induce o reducere pe costuri financiare.

“Partea de context macroeconomic dificil  se poate traduce şi prin oportunităţi: IMM-urile sunt obligate să se alinieze la tendinţele actuale, să se digitalizeze, să se modernizeze. Acest lucru se poate realiza prin implementarea unor proiecte de investiţii. Aici CEC Bank are două produse şi anume: linia de credit pentru investiţii ce are o funcţionalitate duală pentru implementarea şi pentru desfăşurarea ulterioară a proiectului de investiţii şi care induce o optimizare a dimensionării creditului necesar şi o  optimizare a costurilor pe zona de creditare. Al doilea este creditul de investiţii în sine, având o maturittae de până la 10 ani de zile şi o perioadă de graţie pentru plata principalului pe toată perioada implementării proiectului de investiţii"

Este foarte important ca toat companiile să aleagă produsul potrivit pentru creditarea iniţiativei pe care o au la un moment dat, potrivit ei.

"CEC Bank şi-a crescut anul trecut valoarea activelor cu 35%, atingând active de 83,5 mld. ce ne-a propulasat în top trei pe piaţa bancară".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO