Eveniment

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Educaţia va primi 11% din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor...

Autor: Ramona Cornea

09.03.2021, 16:52 157

Sistemul de educaţie primeşte 11% din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care România ar urma să primească 30 de miliarde de euro de la Comisia Europeană, sănătatea va primi 9%, iar cel puţin 28% va reveni transportului, spune Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

”Pe o primă iteraţie pe care MIPE a propus-o către ministere, educaţia va primi 11% din PNRR, 9% ar urma să revină pentru sănătate şi cel puţin 28% pentru transport – feroviar, rutier şi metrou. Vom repropune alocarea de 4,5 mld. euro pentru construcţia de autostrăzi, este de departe cea mai mare alocare pe care un stat membru o propune în acest mecanism financiar. (...) Programul naţional pentru reducerea abandonului şcolar este un program masiv. Suntem ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare abandon şcolar şi vrem să investim mai ales în şcolile cu risc mare de abandon, să investim un sistem de granturi pentru a ţine copiii la şcoală”, a declarat Cristian Ghinea în cadrul unei dezbateri organizată de Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor.

Printre reformele incluse în Planul Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prezentat de Ghinea sunt incluse şi reforma sistemului de pensii, reformele funcţiilor publice, reforma companiilor de stat, precum şi debirocratizare relaţiei între stat şi companii.

”Fiecare plan de rezilienţă trebuie să aibă un echilibru între investiţii şi reforme. În acest sens, vom include reforme precum reforma sistemului de pensii, reforma funcţiei publice şi operaţionalizarea codului administrativ, acel concurs naţional pentru admiterea în funcţia publică care nu a fost operaţionalizat este o reformă pe care o putem introduce şi finanţa prin PNRR. De asemenea, vor fi o serie de reforme care să vină în sprijinul mediului de afaceri pentru debirocratizare relaţiei între stat şi firme, precum şi reforma companiilor de stat”, a completat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO