Eveniment

Creşterea prea bruscă a salariilor a majorat importurile companiile nefiind pregătite pentru acest lucru, ceea ce ne-a adus un deficit de cont curent de aproape 6 mld. euro după numai 7 luni din 2019. Care sunt consecinţele

Creşterea prea bruscă a salariilor a majorat...

Autor: Iulian Anghel, Roxana Rosu

16.09.2019, 19:10 515

Un deficit de cont curent de 5% este mare, dar nu este nesustenabil, admite Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

„Vom avea spre final de an un deficit spre 5% din PIB. Este poate puţin sub ceea ce prognoza Comisia Europeană”.

Deficitul balanţei de plăţi este în bună măsură determinat de deficitul balanţei comerciale. Deficitul comercial a crescut în primele şapte luni din an cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 9,5 miliarde de euro. Deficitul de cont este însă ajutat de excedentul înregistrat pe exporturile de servicii care au un plus de 5 miliarde de euro faţă de minusul de 9,5 miliarde, la şapte luni, la comerţul extern cu bunurile.

Deficitele sunt determinate în primul rând de dorinţa oamenilor de a cheltui. Deficitele  comerciale sunt făcute de companiile private, nu de guvern. Dar guvernul are o cheie pe care nimeni nu o mai are. Guvernul creşte salariile – salariile la stat sau rata salariului de referinţă. Salariile cresc, iar oamenii cheltuiesc. Ce este rău în asta? Nu este bine să crească salariile într-o ţară săracă?

Nu este nimic rău, spune Codîrlaşu. Dar trebuie precizat, adaugă el: „Salariile au crescut prea brusc. Prin urmare, cererea a crescut brusc, iar piaţa nu a fost pregătită. Dacă ar fi existat o politică publică serioasă care să spună: creştem anual salariile cu 10-20%, atunci companiile de aici şi-ar fi făcut o politică de majorare a ofertei. Nu a existat aşa ceva. Prin urmare, excesul de cerere determinat de majorările neaşteptate ale salariilor îşi află răspunsul în majorarea importurilor. Oamenii au mai mulţi bani, cheltuiesc mai mult, dar piaţa nu produce pentru cererea în creştere. Fapt ce va avea consecinţe. Înflaţia este mare, cursul e deocamdată stabil, dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, arată Adrian Codîrlaşu.

Potrivit datelor BNR, deficitul contului curent a crescut pe fondul majorării puternice a deficitului comercial, contrabalansat însă de excedentul înregistrat în zona serviciilor.

În acelaşi timp, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit de 2,6 miliarde euro, mai mic cu 720 milioane euro,  iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent de 937 milioane euro, mai mic cu 253 milioane euro.  

În situaţia curentă, economiştii văd deficitul de cont curent apropiindu-se sau chiar sărind peste bariera de 5% din PIB.

Potrivit BNR, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2,91 miliarde euro (comparativ cu 2,38 miliarde euro în perioada ianuarie - iulie 2018), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,1 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 814 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO