Eveniment

Creşterea exporturilor a încetinit în februarie, la un ritm lunar de 4,9%

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Andra Oprescu

10.04.2015, 00:04 155

Exporturile au crescut cu 4,9% în februarie faţă de ianuarie, după ce în luna ianuarie creşterea fusese de peste 10%, potrivit datelor INS. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, exporturile au avut un avans de 1,2%, similar cu cel din luna precedentă.

„Nu ne putem aştepta la creşteri nesfârşite cu două cifre. Cred că faptul că exporturile se menţin pe o tendinţă de creştere este un lucru bun, iar rezultatele din februarie sunt bune. Cred că anul acesta exporturile se vor menţine peste pragul de 50 mld. de euro şi că acest nivel este sustenabil şi pe termen lung“, consideră analistul economic Aurelian Dochia.

Ca valoare, exporturile au fost în februarie de 4,39 mld. euro. Componenta comunitară a exporturilor a avut un avans de 4,3% lună/lună, la 3,2 miliarde euro, iar cea extracomunitară a crescut cu 6,7% faţă de ianuarie, la 1,1 miliarde euro.

Economia României este puternic dependentă de zona euro, în pofida unei tendinţe de diversificare geografică. Această dependenţă face ca exporturile României să fie strâns legate de modul în care evoluează economiile europene.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în primele două luni din an a fost de 6,35 miliarde euro la exporturi şi de 7,1 miliarde euro la importuri, reprezentând 74,1% din total exporturi şi 77,7% din total importuri.

Deficitul comercial s-a adâncit în februarie la 384 mil. euro, fiind cu aproape 69 de milioane de euro mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

„Aceasta evoluţie a fost determinată, în principal, de componenta comunitară: deficit de 476,8 milioane euro în februarie, comparativ cu nivelul de 273,3 milioane euro din ianuarie. De asemenea, excedentul balanţei comerciale extracomunitare s-a temperat cu 1,7% lună/lună, la 92,6 milioane euro“, se arată într-un comunicat al Băncii Transilvania.

Totuşi, pe ansamblul primelor două luni deficitul balanţei comerciale a fost de 563,3 milioane euro, mai mic cu 4,7 milioane euro decât în primele două luni din 2014. Astfel, în perioada ianuarie-februarie exporturile au însumat 8,57 miliarde euro, cu 3,6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar importurile au fost de  9,13 miliarde euro, în creştere cu 3,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO