Eveniment

Cresterea economica va fi mai mica, iar inflatia si deficitele externe mai mari

Cresterea economica va fi mai mica, iar inflatia si deficitele externe mai mari

Click pentru imaginea intreaga

17.09.2007, 18:33 17

O alta schimbare de prognoza a avut loc si la cursul mediu leu/euro: fata de o estimare de 3,37 lei pentru un euro, facuta in primavara acestui an, CNP vede acum un curs anual de 3,3 lei/euro.
"Situatia macroeconomica a sfarsitului de an este foarte dificila pentru ca depinde foarte mult de evolutia cursului de schimb", a declarat pentru ZF Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.
Motivul revizuirii tintelor macroeconomice de anul acesta este seceta, care a provocat o incetinire a cresterii economiei (PIB) in prima jumatate a anului si a inrautatit perspectivele si pentru alti indicatori. Prognoza de crestere economica a fost revizuita in jos, de la 6,5% la 6,1%, dupa ce in prima jumatate a anului Produsul Intern Brut a crescut cu doar 5,8%, sub asteptarile CNP si ale analistilor.
Agricultura, principala afectata de seceta, va scadea anul acesta cu 11,2%, comparativ cu o estimare de crestere de 3% facuta in primavara aceasta, specifica unui an agricol normal. O alta revizuire, de data asta pozitiva, a avut loc la cresterea constructiilor, cel mai dinamic sector al economiei din ultimii doi ani: de la 17,2% (estimarea din primavara) la 25,2% (estimarea actuala).
De asemenea, asteptarile privind inflatia pe anul acesta au fost modificate, de la 4,2% la 4,5%, mai ales dupa cresterea puternica a preturilor produselor alimentare din august, cauzate de seceta. Inflatia anualizata (pe ultimele 12 luni) era de 4% la finele lunii iulie, dar a urcat pana aproape de 5% in august.
Cea mai dramatica schimbare de prognoza a avut insa loc la deficitul de cont curent care masoara iesirile nete de valuta din tara. Acesta a fost revizuit puternic in sus, de la o estimare de 13,35 mld. euro (10,3% din PIB) facuta in primavara la 15,8 mld. euro (13,4% din PIB).
Deficitul de cont curent, principalul indicator problematic al economiei, este in plina explozie, inregistrand un ritm de crestere de 98% in primele sapte luni ale anului. La sfarsitul lunii iulie, acesta era de aproape 9 mld. euro, fata de 4,5 mld. euro in primele sapte luni ale anului trecut.
Estimarea privind exporturile Romaniei pe 2007 a fost revizuita in jos (cu 0,4 mld. euro), iar cea privind importurile a fost majorata (cu 1,68 mld. euro).
Daca leul isi continua deprecierea, atunci inflatia ar putea fi in pericol de crestere, peste estimarea de 4,5% si chiar peste limita maxima a intervalului permis de tinta Bancii Nationale (5%).
In schimb, daca leul revine pe apreciere, atunci importurile vor fi in continuare stimulate, exporturile inhibate, iar deficitul de cont curent ar putea creste chiar si peste noile prognoze, explica presedintele Prognozei.
Noile estimari ale CNP fac parte din buletinul de prognoza de toamna, varianta preliminara. Comisia publica anual doua buletine de prognoza, unul primavara si unul toamna. Pe datele cuprinse in cel de toamna este fundamentata constructia bugetara pe anul viitor.
Pentru 2008, prognoza de toamna a CNP a revizuit in sus asteptarea de crestere economica, de la 6,3% la 6,5%. Estimarea de inflatie pe 2008 a crescut (de la 3,5% la 3,8%), la fel ca si cea de deficit extern (de a 11,4% la 13,3% din PIB). In schimb, Comisia vede un curs mediu pe 2008 de 3,18 lei pentru un euro, fata de estimarea anterioara de 3,28 lei pentru un euro.

Deficitul extern a crescut cu 49% in iulie
Deficitul de cont curent a crescut cu 49% in luna iulie, in usoara incetinire fata de primul semestru, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Deficitul extern a fost de 1,15 mld. euro in iulie si de aproape 9 mld. euro in primele sapte luni. In aceasta perioada, cresterea totala a fost de 98%. Dupa primul semestru, cresterea era de 109%, dar aceasta a incetinit la 98% dupa sapte luni datorita ritmului mai lent din iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO