Eveniment

„Creşterea consumului este necesară. La urma urmei este scopul activităţii economice, dar consumul trebuie să crească fără adâncirea deficitelor. Aici avem însă noi o problemă“

„Creşterea consumului este necesară. La urma urmei...

Autor: Răzvan Botea

28.08.2021, 09:35 894

Pentru că producţia internă nu poate acoperi cererea, importurile cresc, multe dintre ele aducând şi inflaţie.

Consumul, care este prin­cipala com­po­nentă a PIB pe partea de utilizare, va creşte cu 6,6% în 2021, după ce în 2020 a scăzut cu 3,6%, la o scădere economică de 3,9%, arată datele publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP). Astfel, guvernul mizează pe consum să aducă cel puţin 3,4 puncte procentuale din creşterea economică de 7%.

Analiştii economici sunt de părere că avansul consumului este un lucru bun şi, în definitiv, creşterea con­sumului este scopul activităţii eco­nomice. Cu toate acestea, spun ana­liştii, creşterea consumului ar trebui să fie în linie cu creşterea economică şi să nu vină din creşterea deficitelor.

„Revenirea consumului este aşteptată şi necesară. Singurul motiv de îngrijorare consider eu că este faptul că a crescut foarte repede şi continuă să crească datoria publică. O parte din acest consum care s-a menţinut destul de bine chiar pe parcursul crizei şi îşi revine foarte rapid este susţinut de această creştere  a datoriei pe termen mediu şi lung şi creează vulnerabilităţi”, este de părere Aurelian Dochia, profesor de economie.

Avansul consumului angrenează şi deficitul comercial, care va trece de 20 de mld. de euro anul acesta şi care aduce balanţa de plăţi externe a României pe minus. Cum producţia internă nu poate acoperi cererea internă, importurile României cresc cu un ritm mult mai mare decât exporturile. „Avem inflaţie şi deficit de cont curent (ca şi cauze ale creşterii consumului). Mai sunt şi factorii externi, care au avut impact asupra ratei inflaţiei, cum ar fi creşterea preţurilor în special la materii prime. Pe partea de deficit de cont curent, consumul este principalul driver”, spune Adrian Codirlaşu, vice­preşe­dintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.

Florin Pogonaru, preşedintele Aso­­ciaţiei Oamenilor de Afaceri Ro­mâni (AOAR), spune la rândul său că o creştere economică bazată nu­mai pe consum  nu poate fi sănă­toasă, iar avansul economic ar trebui să vină cu creşterea producţiei inter­ne.

„Nu trebuie să ne minţim: creşterea bazată numai pe consum nu este o creştere sănătoasă. Creşterea noastră trebuie să fie bazată şi pe producţie şi în primul rând pe producţie de export. În acelaşi timp, avem o mare problemă cu acest boom în consum care se duce în importuri în loc să se ducă în consum de produse interne şi care creează dezechilibrul balanţei de plăti”, spune Pogonaru.

Consumul este principala ramură economică şi face cel puţin trei sferturi din PIB-ul României pe partea de utilizare. De asemenea, cea mai mare parte a creşterii economice din ultimii ani a venit din consum, iar pentru 2021 guvernul speră ca zona de consum să aducă cel puţin 3,4 puncte procentuale din creşterea economică, potrivit prognozei de primăvară a CNSP.

 În prognoza de vară nu sunt trecute informaţii privind contribuţia consumului la creşterea PIB sau a formării acestuia, însă guvernul a majorat prognoza de creştere a consumului de la 4,3% în prognoza de primăvară la 6,6% în prognoza de vară.

„În primul rând trebuie să recunoaştem că este necesară creşterea consumului. La urma urmei este scopul activităţii economice. Scopul este să creştem consumul, care înseamnă creşterea nivelului de trai, a calităţii vieţii. În 2020 consumul a suferit o contracţie din două motive: restricţiile apărute şi pe de altă parte multe dintre activităţile economice au fost afectate şi ele de criză, cu lanţuri de aprovizionare întrerupte”, mai spune Aurelian Dochia.

Consumul în 2020 a scăzut cu 3,6% şi a contribuit negativ la scăderea economică: 2,9 puncte procentuale din scăderea economică de 3,9% au fost aduse de consum, care a făcut aproape 80% din economia României. Consumul privat a fost cel care  scăzut, pentru că cheltuielile suplimentare generate de pandemie a dus la o creştere a consumului guvernamental în 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO