Eveniment

De ce nu creşte numărul de IT-şti: Absolvenţii de informatică nu vor să fie profesori din cauza salariilor foarte mici din preuniversitar. Salariul mediu în sectorul IT este de 2,4 ori mai mare decât salariul mediu din învăţământ

De ce nu creşte numărul de IT-şti: Absolvenţii de...

Autor: Adelina Mihai

29.10.2021, 16:40 3385

♦ Radu Gramatovici, Universitatea din Bucureşti: „Sărbătorim anii în care 1 sau 2 absolvenţi ai Facultăţii de informatică aleg să devină profesori“ ♦ Ştefan Pălărie, senator: „În departamentul de IT al Ministerului Educaţiei lucrează 3 sau 4 oameni“.

Absolvenţii facultăţilor cu profil IT nu sunt interesaţi de o carieră didactică din cauza salariilor foarte mici din învăţământ, iar din acest motiv universităţile nu-şi pot creşte cifrele de şcolarizare, chiar dacă piaţa muncii cere candidaţi specializaţi în IT.

„Din punctul de vedere al învăţământului superior, copiii vin către domeniul informaticii. Dovadă este şi concurenţa foarte mare care există la admitere în facultăţile de profil. Limitarea este la nivelul facultăţilor şi ea vine în primul rând din numărul insuficient de profesori care să poată susţine o creştere a numărului de studenţi şi implicit de absolvenţi. Iar numărul insuficient de profesori are la bază, evident, atractivitatea mică a meseriei de profesor, chiar şi în învăţământul superior, dar şi competiţia pe piaţa muncii inegală cu poziţiile de specialist IT în industrie care sunt plătite mult mai bine decât cele de profesor de informatică“, a spus Radu Gramatovici, prorector studenţi şi informatizare în cadrul Universităţii din Bucureşti, în cadrul videoconferinţei „Dezvoltarea României. Goana după angajaţi mai educaţi“, organizată luni de MEDIAFAX în parteneriat cu companiile Ericsson şi Horváth.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO