Eveniment

Creşte îngrijorarea că România nu va putea respecta deficitul bugetar

Creşte îngrijorarea că România nu va putea respecta...

Autor: Iulian Anghel

22.03.2016, 00:03 897

Un sondaj efectuat în rândul analiştilor de agenţia Bloomberg readuce în discuţie o suspiciune mai veche. În ciuda asigurărilor, România este în grupul ţărilor UE care risc să depăşească ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB. Marea Britanie, Franţa, Spania, Grecia. Croaţia, Finlanda, Polonia şi România sunt pe lista ţărilor despre care analiştii susţin că pot depăşi deficitul bugetar în acest an.

Şi, totuşi, România este, între aceste ţări, o prezenţă unică. Este ţara care îşi majorează deficitul şi nu şi-l reduce. România vine de la un deficit de 1,7% în 2014 şi 1,4% din PIB în 2015 şi se îndreaptă în 2016 spre un deficit de 3% din PIB. Celelalte ţări ar putea depăşi deficitul de 3% din PIB maximum acceptat prin Tratatul de la Maastricht, dar ele vin de la deficite de 3-4-5%, în ultimii doi ani.

Apoi, fie ţintele lor de intrare într-un deficit sub control au fost mai largi, fie au renegociat MTO (obiectivul pe termen mendiu) care cere ţărilor UE să aibă un deficit bugetar structural de sub 1% din PIB dacă au datorii sub 60% din PIB sau de 0,5% din PIB, dacă au datorii mai mari. Franţa, Spania, Finlanda au renegociat termenii MTO, iar Marea Britanie trebuie să se încadreze până în 2019. Comisia Europeană crede că România va avea în 2017 un deficit bugetar de 3,8% din PIB, ceea ce înseamnă că va intra în procedura de deficit excesiv. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO