Eveniment

Credite externe pentru turism

16.10.2003, 00:00 15

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) negociaza cu institutii financiare europene conditiile de obtinere a unor credite in valoare totala de circa 250 milioane euro destinate finantarii unor proiecte majore de infrastructura in turism.
"Pentru obtinerea acestor fonduri, ministerul de resort discuta cu Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Pana la sfarsitul lunii noiembrie, speram sa finalizam strategia de dezvoltare a turismului, care va fi prezentata institutiilor financiare", a declarat Nicu Radulescu, secretar de stat in MTCT.Cea mai mare parte a finantarii, respectiv circa 200 milioane euro, este destinata sustinerii proiectelor vizand amenajarea si modernizarea "infrastructurii grele din turism", respectiv a arterelor rutiere de acces in zonele turistice, precum si a utilitatilor."Alte 50 milioane euro sunt prevazute pentru sprijinirea prin credite a proiectelor din turism prezentate de tour-operatori", a precizat Nicu Radulescu.Conditiile de acordare a imprumuturilor din fondurile astfel obtinute urmeaza sa fie stabilite impreuna cu bancile prin care se vor derula acordurile de finantare.Potrivit oficialului MTCT, intre domeniile prioritare pentru finantare figureaza eco-turismul, cu accent pe proiectele din Delta Dunarii, turismul monahal si cultural, precum si sectorul balnear.Radulescu a mentionat ca 25% din resursele balneare din Europa se afla in Rominia, dar din pacate nu sunt exploatate in mod corespunzator. Dezvoltarea acestui sector depinde, printre altele, de rezolvarea problemei legislative, astfel incat turistul sa beneficieze de un intreg pachet de servicii. "Trebuie uitata mentalitatea conform careia statiunile balneare se adreseaza numai varstnicilor", a mai spus Radulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO