Eveniment

Credit de 40 mil. dolari pentru serviciul 112

21.07.2003, 00:00 12



Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) va contracta un credit de 40 milioane euro, fara garantie guvernamentala, necesar instalarii sistemului national unic pentru apeluri de urgenta 112, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.



Rambursarea creditului si plata dobanzilor, a comisioanelor si a altor costuri aferente imprumutului vor fi asigurate integral din veniturile proprii ale STS, afirma sursele citate.



Ministerul Comunicatiilor va semna, in numele Guvernului, o scrisoare catre finantator in care isi va preciza sprijinul pentru realizarea de catre STS a veniturilor proprii necesare rambursarii creditului si a celorlalte costuri.



Serviciul de Telecomunicatii a fost desemnat prin hotarare de guvern sa instaleze in regim de urgenta sistemul 112, cadru legislativ care permite desemnarea de catre prestatorul de servicii a furnizorilor de echipamente pentru incadrarea in termenul prevazut de actul normativ. Sistemul trebuie sa devina operational in termen 18 luni de la intrarea in vigoare a hotararii guvernului, publicata in Monitorul Oficial in luna martie. Oficialii STS anuntau recent ca, in cursul acestei veri, serviciul va fi disponibil la nivelul orasului Bucuresti, urmand ca in a doua etapa sa fie acoperite judetele Ilfov, Prahova, Ialomita, Constanta si Brasov.



Pana acum, STS a semnat contracte cu companiile Ericsson si Motorola pentru furnizarea de echipamente. Acest acord a venit dupa ce Ministerul Comunicatiilor a reziliat, la sfarsitul lunii februarie a acestui an, contractul incheiat cu consortiul canadian Romanian Public Safety, din cauza nerespectarii obligatiilor asumate de acesta. Romanian Public Safety, care implica firma Positron, a depus singura oferta pentru introducerea apelului 112, iar Ministerul Comunicatiilor a anuntat, in septembrie 2001, ca a acceptat propunerea consortiului.



Sistemul 112 va fi construit prin crearea unor dispecerate integrate de urgenta si dotarea acestora cu un sistem operativ de telecomunicatii, destinat anuntarii, receptionarii, prelucrarii si transmiterii catre serviciile solicitate a apelurilor de urgenta, in mod centralizat si unitar. Sistemul va coordona si serviciile specializate de interventie: politia, pompierii, ambulanta. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO