Caută doar în titlu
Eveniment

Covid: Medicamentele utilizate în tratamentul lui Trump vor fi testate şi în România

Medicamentele utilizate în tratamentul anti-Covid al preşedintelui SUA, Donald Trump, vor fi testate şi în România. După ce a stat nefolosit la institutul Matei Balş timp de două luni, tratamentul a primit aprobarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Reprezentanţii agenţiei au aprobat miercuri testarea tratamentului pe pacienţi. Asta deşi medicamentele se află la institutul Matei Balş din Bucureşti de circa două luni.

„Acestea au fost tratate cu prioritate şi sunt în prezent autorizate, după ce au parcurs procedura de evaluare obligatorie şi s-a demonstrat că îndeplinesc toate cerinţele legale în vigoare pentru a fi administrate la pacienţi. Precizăm că este vorba despre un medicament investigaţional. Până la autorizarea de punere pe piaţă, conform legislaţiei în vigoare, este obligatoriu ca medicamentele să treacă prin etapa de investigaţie clinică - studii clinice, fiind administrat la subiecţi umani pentru dovedirea eficacităţii şi siguranţei. Procedura de evaluare a studiilor clinice este obligatorie pentru a se asigura protecţia subiecţilor unui studiu clinic, un medicament, nefiind, practic, complet caracterizat în această perioadă", a transmis Agenţia Naţională a Medicamentului.

Medicii de la Balş au depus cerere de aprobare a studiilor clinice pentru cocktailul de anticorpi monoclonali produs de compania Regeneron de la jumătatea lui august, însă au primit aprobare abia după două luni.

„Dacă noi am pierdut intervalul ăsta de timp, asta înseamnă că vom avea mai puţine locuri, din păcate pe viitor cu cât reuşim să ne mişcăm mai repede, cu atât vom avea avantajul de a avea acest tratament. Mai ales într-o situaţie de pandemie, lucrurile ar trebui să se mişte nu repede, ci foarte repede”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului nu au explicat de ce procedurile privind obţinerea autorizaţiilor nu au fost urgentate, având în vedere că multe medicamente cu care medicii români tratează pacienţii cu Covid sunt pe terminate, printre care şi Remdesivirul.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.