Eveniment

Cotidianul francez Le Monde: Litoralul românesc, noul „El Dorado“ al energiei eoliene

Cotidianul francez Le Monde: Litoralul românesc, noul „El Dorado“ al energiei eoliene

Grupul ceh CEZ instalează la Fântânele, din noiembrie 2008, cel mai mare complex eolian terestru din Europa

15.08.2010, 23:40 70

Litoralul românesc, cu regiuni izolate în care sărăcia sare înochi, iar vântul este singura certitudine, devine noul "El Dorado"pentru industria energiei eoliene, atrăgând nume precum CEZ, careinstalează cel mai mare complex eolian terestru din Europa,titrează publicaţia Le Monde.

În urmă cu 2.000 de ani, poetul roman Ovidiu, exilat pelitoralul Mării Negre, a făcut cunoştinţă cu puternicele vânturicare lovesc frontierele estice ale Imperiului Roman. În prezent,forţa lor se face simţită până în Fântânele, un sat mic situat lacâteva zeci de kilometri de mare, comentează Le Monde. "De aceea senumeşte Marea Negră. Este agitată, iar când se înfurie, ceea ce seîntâmplă foarte des, suflarea ei se simte până aici", spuneConstantin Stanciu, locuitor din Fântânele.

În aceste zone izolate, vântul este singura certitudine, noteazăLe Monde. Relieful este uşor deluros, clima aridă, iar solulpietros limitează culturile. Soarele este la fel de puternic precumvântul, aşa cum o arată tenul ţăranilor. Sărăcia sare în ochi, iarpopulaţia s-a resemnat în faţa forţei vântului.

În prezent, însă, vântul istoriei bate în favoarea lor, vechiulduşman devenind aliat. Grupul ceh CEZ instalează la Fântânele, dinnoiembrie 2008, cel mai mare complex eolian terestru din Europa.Proiectul vine ca o binecuvântare pentru ţărani, care au pus ladispoziţia grupului terenul, pentru care primesc până la 3.000 deeuro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO